• Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
    Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
  • Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
    Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
  • Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
    Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
  • Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
    Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
  • Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
    Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
  • U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
    U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
  • Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
    Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
  • Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
    Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
  • Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
    Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
  • İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
    İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
EZBERCİ EĞİTİM
EZBERCİ EĞİTİM

İsterseniz önce “Eğitim nedir?” onun...

Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah’ın İzniyle İşe Başlayacağız
Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah’ın İzniyle İşe Başlayacağız

-Başharık Mahallesi’nde Miting Gibi Mahalle...

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı
Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

İnsanlık tarihi kadar önemli bir...

Canan Çal’dan 2024 Model Ayağında Kundura
Canan Çal’dan 2024 Model Ayağında Kundura

Ege Üniversitesi Konservatuar mezunu ve...

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı
Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Farklı tarihlerde Bulgurlu Mahallesi Malet-2...

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI
Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Medikal Malzeme Hırsızları...

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Bu Ülke
Bu Ülke

Bu...

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ
İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
4. Malatya Anadolu Kitap Fuarı Açıldı
4. Malatya Anadolu Kitap Fuarı Açıldı
4. Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın açılışını Başbakan Yardımcısı Doç.Dr. Yalçın Akdoğan...
5 Mayıs 2015 22:41
Font1 Font2 Font3 Font4

Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı dolayısıyla 4. Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın Tema’sı ‘Çanakkale’nin 100. Yılı anısına” olarak belirlenirken, Fuarın onur konuğu ise Prof.Dr. İhsan Süreyya Sırma oldu. Kitap Fuarı içerisinde, Fuar’ın bu yılki teması ile ilgili olarak ‘Çanakkale 1915 100. Yıl Etkinlikleri Müzesi de açıldı.

Yeşilyurt Halk Eğitim Folklor ekibinin gösterisiyle başlayan açılış töreninde bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak yıl içerisinde 7-8 fuar gerçekleştirdiklerini belirterek, “Buradaki amacımız Malatya’mızı güçlü hale getirebilmek, ekonomik canlılığı, ticari hareketliliği sağlayabilmektir. Bununla birlikte kültürel ağırlıklı fuarlarımızın önde geleni Kitap Fuarıdır. Bu sene 4.sünü düzenliyoruz. İlk yıldan itibaren bütün dikkatleri üzerine çeken bir fuar gerçekleştirmiş olduk. Bu etkinliğin düzenlenmesi nedeniyle Sayın Valim olmak üzere, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.
Kitap fuarımızın gerçekten dikkat çekici olduğunu rakamlarla ortaya koyduğumuzda Türkiye’de sayılı birkaç fuardan biri olduğunu hemen anlayabiliriz. Geçtiğimiz yıl 300 bini aşan bir ziyaretçi sayısı vardı. Bu sene alt yayınevleri ile birlikte 370 civarında yayınevi ile 265 yazarımız geliyor. Türkiye’nin her tarafından gelen yazarlar olduğu gibi yurt dışından gelen yazarlarımız ve konuklarımız da var.
Burada amacımız kitap sevgisini öğrencilerimize kazandırmaktır. Geçen yıl 40 bin civarında öğrencimiz katıldı. Bu sene 60 bin civarında öğrencimizin katılmasını bekliyoruz. Toplam katılımın da 350 bini geçeceğini düşünüyoruz. Sadece Malatya olarak değil Bölgemizdeki diğer illerden ciddi bir katılım var. İnşallah bundan sonraki fuarlarımızı uluslar arası düzeyde daha da büyüterek, daha da geliştirerek Türkiye’nin en büyük kitap fuarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu Prof.Dr. İhsan Süreyya Sırma ise yaptığı konuşmada, Siirtli olmasına rağmen gittiği her yerde kendisini Malatyalı olarak andıklarını ifade ederek, bunun kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi.Malatya’ya çok sık geldiğini belirten Sırma, “Özellikle 80’li yıllarda konferans vermek için birçok ile ziyaretlerimiz olurdu ve bu illerin bazılarından çok korkardım. Bu illerin başında da Malatya geliyor, çünkü Malatya insanı gerçekten çok okuyan, tahlil yapan ve soru soran bir özelliğe sahip. Bu nedenle Malatya’ya gelmeden önce çok hazırlık yapardım. Birçok şehirden nüfus olarak azdır ama okuyan kitle olarak Türkiye’nin yüz akıdır, medarı iftiharıdır. Terzileri bile alimdir. Her Malatyalı bir profesordür. Onun için ben seve seve geliyorum Malatya’ya. Ben Belediye Başkanımıza, Sayın Valimize Malatyalılara bana bu onuru verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Kitabımın bir yerinde yazacağım sizi” diye konuştu.
Malatya Milletvekili Cemal Akın da yaptığı konuşmada, Kitap Fuarı’nın bu yıl Çanakkale Zaferinin 100. Yılı nedeniyle ayrı bir anlam kazandığını dile getirerek, “Çanakkale’de bütün ümmetin hakkı var. Ancak Malatya’nın hakkı bir başka. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun temellerinin atıldığı Çanakkale Muharebelerinin komutanı Cevat Paşa bir Malatyalı. Bundan dolayı bizim ayrı bir bahtiyarlığımız var. Bundan sonraki resmi tarih Cevat Paşa’nın hakkını verir diye düşünüyorum. Cevat Paşa’yı yeni yetişen nesiller de inşallah öğrenir.İstanbul’daki yayıncı arkadaşlarımızla konuşurken İstanbul Malatya’yı 6 ve 10 sene sonra ancak takip ediyor diye ifade ediyorlar. Sait Çekmegil, Sait Ertürk, Sait Özköse Hocamı rahmetle anıyorum. Benim kuşağımın yetişmesinde çok büyük emekleri vardır. Eğer Malatya Selçuklulardan, Osmanlılardan beri bu güzelliğini muhafaza ediyorsa, bahsetmiş olduğumuz o değerli insanların emekleri neticesindedir” dedi.

Malatya Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise konuşmasında, Kitap Fuarı’nın 4’ncüsünü düzenlediklerini, öncelikle birincisinin düzenlenmesine vesile olan Malatya eski Valisi Ulvi Saran’a şükranlarını sunduğunu dile getirerek, “Hem bölgemizin, hem de ülkemizin önemli fuarlarından biri olmaya namzet. Şu anda uluslar arası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 265 yazarımızın, akademisyenimizin katıldığı kitap fuarı her geçen gün büyüyerek Malatya’ya ve dünyaya buradan seslenmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılını bir kez daha andıklarını belirten Çalık, Niyazi Mısri, Fetih Gemuhluoğlu, Sait Çekmegil gibi birçok ismin bu topraklardan yetiştiğini, bu değerli insanlara layık evlatlar olmak, layık bir memleket olmak için çok çalıştıklarını söyleyerek, fuarda emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır olmak üzere, Vali ve tüm katılımcılara teşekkür etti.Bundan 100 yıl önce Çanakkale’de kara, hava ve deniz savaşları bakımından insanlık tarihinin en büyük savaşlarından birinin yaşandığını belirterek sözlerine başlayan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, ecdadımızın Çanakkale’de insanlık tarihinin en büyük destanını yazdığını, Türkiye’nin her köyünden, her ailesinden bir kişinin Çanakkale’de şehit yattığını veya gazi olduğunu söyledi.

 

Çınar, “Çanakkale’nin hepimizin şehri olduğunu ifade etmek istiyorum. Çanakkale’den Malatya’ya selam getirdim. Kitap fuarında Çanakkale’nin konuk şehir olması ve bizi de davet etmenizden dolayı Sayın Valimize, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Malatya Valisi Süleyman Kamçı da yaptığı konuşmada, teknolojinin hız kesmeyen gelişimi ve modern zamanın gereklerinin her ne kadar kitabın karşısına farklı alternatifler çıkarsa da kitabın yerini hiçbir şeyin alamayacağını, medeniyetlerin varlıklarını idame ettirebilmek için ilim ve irfana, ilim ve irfanın da muhafaza edilebilmesi için kitaba muhtaç olduğunu ifade etti.
Kamçı, son yıllarda ülkenin dört bir yanında birbirinden güzel kitap fuarlarının düzenlendiğini ve bunu heyecanla, sevinçle müşahade ettiklerini dile getirerek, “Çocuklarımızın, gençlerimizin ve elbette her meslek grubundan anne ve babaların birbirinden kıymetli kalemlerle bir araya gelmeleri, gelecek nesiller adına hepimize umut vermektedir.Malatya Anadolu Kitap Fuarı’nın aziz milletimizin ufkunu aydınlatması temennisiyle başta Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan olmak üzere, aramızda bulunan yazı ve söz ustalarına, yayın evlerinin temsilcilerine ve bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum” dedi.
AKDOĞAN: “MALATYA’YA YAKIŞAN BİR ETKİNLİK”
Son olarak konuşan Başbakan Yardımcısı Doç.Dr. Yalçın Akdoğan ise, kitap ile ilgili etkinliklerin kendisini daha çok mutlu ettiğini belirterek, bu etkinliğin Malatya’ya yakışan bir etkinlik olduğunu söyledi. Akdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Türkiye’de bazı konularda öne çıkan şehirler var, siyasi merkezlerden bahsedince Ankara’yı, ekonomik merkez deyince İstanbul’u, düşünce merkezi denince andığımız birkaç şehirden biridir Malatya. Malatya’da kitap evleri hep bir ekol olmuştur, hep bir okul olmuştur. Bizim geleneğimizde bir dergiler ekol ve okuldur, bir de kitapevleri böyledir. O kitap evlerinde sadece ticaret yapılmaz, bir kültürel etkileşim merkezleridir kitapevleri. Malatya’da baktığımız zaman gerçekten her alanda faaliyet gösteren çok değerli düşünce adamları olmuştur.
Türkiye aslında çok uzun zaman batının taşrası olarak görüldü. Kültür, sanat ve bilim alanında Türkiye’ye batının taşrası muamelesi yaptılar. Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi yayınladıkları kitaplarla, makalelerle, yazar sayılarıyla ölçülüyordu. Böyle baktığımızda Türkiye bu muameleyi hak etmiyordu ama son dönemlerde Türkiye taşra olmaktan çıktı, kültür ve sanat alanında bir merkez haline geldi. Bizim kütüphanelerimizde 20 milyon kitap vardı, şu anda 31 milyon kitap var. Bu açıdan baktığımızda Türkiye her açıdan Avrupa’nın taşrası değil merkezi oldu. Ama maalesef onlar sön dönemlerde taşra durumuna düşüyorlar.
Bu etkinliğin ana fikri Çanakkale ruhu üzerine kurulmuş. Çanakkale ruhu deyince iki şeyi anlamamız lazım; Biri Çanakkale savaşı sırasında o mücadelede ortaya konan ruhtur. Türkiye toplumunun her bir ferdi Alevi-Sünni-Türk -Kürt-Arap olsun hangi etnik köken ve mezhepten olursa olsun herkes Çanakkale’ye koştu.
Bugün birlik ve beraberliğimiz için, kardeşliğimiz için o ruhu doğru anlamamız gerekiyor. İkinci mesajı da, 24 Nisanda Cumhurbaşkanımızın başkanlığında 73 ülkeden insanlar geldiler, devlet başkanları, başbakanlar geldi ve bir dizi etkinlik yapıldı. Orada Dünyaya bir mesaj verildi o da geleceği kin ve nefret üzerine kuramayız, geleceği dostluk ve kardeşlik üzerine kurmalıyız.
Bu kitap fuarının temasının Çanakkale olması daha büyük anlam ve önem taşıyor. Ben Malatya Belediyemize çok teşekkür ediyorum. Bu Malatya’ya yakışırdı. İnşallah zaman içerisinde uluslar arası bir etkinliğe dönüşür. Onbinlerce, yüzbinlerce insanı ağırlar ve buradan bütün Türkiye’ye dalga dalga kitap okuma sevdası, sevgisi yayılır ve insanlar sadece okumazlar, anlamaya çalışırlar, onunla amel ederler. İlmi, irfanı hikmeti anlamak ancak kitapla olabilir. Kitaba değer vermemiz, kıymet vermemiz gerekiyor. Daha çok anlamamız gerekiyor ve onu hayata geçirmemiz gerekiyor. Ben bir kez daha bu güzel buluşma sebebiyle, bu anlamlı etkinlik sebebiyle Belediyemizi ve Valiliğimizi kutluyorum.Yapılan konuşmaların ardından 4. Malatya Anadolu Kitap Fuarı, törene katılanların birlikte kurdele kesilerek, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve törene katılan misafirler hep birlikte fuarı gezdiler.
Belediye binası arkasında 10 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak olan fuara, 370 yayın evi ve 265 yazar katılıyor.Düzenlenen açılış törenine Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Milletvekilleri Mustafa Şahin, H.Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, milletvekili adayları, il müdürleri, daire başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, şirket genel müdürleri, muhtarlar ile kalabalık bir vatandaş topluluğu ve öğrenciler katıldı.

 


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa