• Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
    Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
  • Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
    Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
  • Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
    Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
  • Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
    Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
  • Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
    Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
  • U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
    U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
  • Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
    Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
  • Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
    Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
  • Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
    Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
  • İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
    İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
EZBERCİ EĞİTİM
EZBERCİ EĞİTİM

İsterseniz önce “Eğitim nedir?” onun...

Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah’ın İzniyle İşe Başlayacağız
Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah’ın İzniyle İşe Başlayacağız

-Başharık Mahallesi’nde Miting Gibi Mahalle...

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı
Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

İnsanlık tarihi kadar önemli bir...

Canan Çal’dan 2024 Model Ayağında Kundura
Canan Çal’dan 2024 Model Ayağında Kundura

Ege Üniversitesi Konservatuar mezunu ve...

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı
Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Farklı tarihlerde Bulgurlu Mahallesi Malet-2...

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI
Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Medikal Malzeme Hırsızları...

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Bu Ülke
Bu Ülke

Bu...

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ
İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
8. Uluslararası Kervansaray Buluşması Gerçekleştirildi
8. Uluslararası Kervansaray Buluşması Gerçekleştirildi
8. Uluslararası Kervansaray Buluşması...
4 Eylül 2016 13:57
Font1 Font2 Font3 Font4

Battalgazi Belediyesi tarafından 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması gerçekleştirildi. Teröre tepkilerin gösterildiği 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında sergi açılışı, temel atma törenleri ve Muhtar Evi ve Mahalle Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Battalgazi Belediyesi tarafından 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması’nın açılış töreni, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda yapıldı. Programa, Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ile AK Parti Yozgat Milletvekili ve TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Sözlerine Battalgazi ilçesindeki tarihi eserlerin ve Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nın içinde bulunduğu duruma dikkat çekerek başlayan Battalgazi Belediye Başkanı Gürkan, “2004 yılında buranın belediye başkanı olduktan sonra tamamen terk edilmiş, geri döndürülemez bu tarihi nasıl geri getiririz bunun gayreti ve çabası içerisine girdik. İlk Kervansaray Buluşması 2005 yılında bu salonda harabe olmuş, kendi haline terk edilmiş, insanların içerisine giremediği bir ortamda kendi imkanlarımızla o dönemdeki üniversitedeki hocalarımız ve halkımızla temizledik. İlk Kervansaray Buluşması’nı gerçekleştirdik. Kervansaray buluşmasında 3 temel esas belirlemiştik. İlki bu tarihi değerlere dikkat çekmek, ikincisi vatandaşın dikkatini çekmek, üçüncüsü de devlet yetkililerinin dikkatini çekmek dedik. O dönemdeki hükümet politikaları ve siyasilerimizin katkıları ile olmaz denilen, geri dönülemez denilen o dönemde tarih tamamen toprak altında kalmış bir yapıdan tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Bugün bu tarihi değerlerden yüzde 80’inden fazlası tamamen restorasyonu bitti. Şu anda tüm halkımızın hizmetine sunulmuştur. Ben inanıyorum Battalgazi Mazisine layık İstikbale hazırlanacaktır” dedi.

Battalgazi Belediyesi’nin bazı hizmetlerine de değinen Başkan Gürkan, “Türkiye’ye rol model olan güzel bir belediyenin içerisindeyiz. Mahalle Müzeleri olarak adlandırdığımız ve ilk olarak Battalgazi’de oluşturulan ve inanıyorum ki 17 Kasım’da da ödül alacak bir çalışmayı Poyraz Konağı’nda açılışını yapacağız. Yüzlerce kilometre asfalt çalışması, park ve yeşil alan çalışmaları, tarihin ayağa kaldırılması çalışmaları, çevre düzenlemeleriyle, yeni hizmet binalarıyla Battalgazi Belediyesi Türkiye tarihinde 15 ayda iki hizmet binası yapan tek belediye olma unvanını da alacaktır” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, Kervansaray Buluşması kapsamında önemli kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığına dikkat çekerek, “Burada bir eksik olduğunu ifade etmek istiyorum, şehrimizin köklü bir üniversitesi var. Bu üniversitenin tarihle, sanatla, arkeolojiyle, sanat tarihiyle ilgilenmesi gerekir. Burada bizim bu buluşmaya paydaş olmamız gerekiyor” diyerek, üniversitenin yeni dönemde bu tür etkinlikler içerisinde daha çok yer alacağı mesajını verdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da, Malatya’nın her yerde bilinen bir il olduğunu ifade ederek, “Malatya hem siyaset ve ekonomide iddialı bir il. Ama Malatya’nın bir özelliği de tarihi değerleridir. Bu tarihi eserleri Battalgazi’de ve Malatya’da yaşayan herkes çok iyi bilir. Son 15 yıl içerisinde tarihe, geçmişe, geçmiş medeniyetlere sahip çıkmak; tarihi eserleri onarmak, yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmalar yapılıyor” diyerek, tarihi değerlerin ayağa kaldırılması noktasında önemli mesafelerin alındığını kaydetti.

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ve kalkışmaya tepki göstererek sözlerine başlayan AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise, “Bu vatan, bu millet, bu bayrak, bu ezanlar için hayatlarını feda eden şehitlerimize ve bu uğurda tankların altında çiğnenmeyi bile göze alarak, göğsünü kurşunlara siper eden gazilerimizin ruhlarını incitmeme adına 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması çok daha eğlenceli bir havada geçirilmeyecek” diyerek, Kervansaray Buluşması’nın önemine dikkat çekti.

Milletvekili Şahin, sivil havaalanı konusuna değinerek, “Meslek Yüksek Okulu’nun bulunduğu alanda rektörümüzden Battalgazi’ye farkındalık oluşturacak yeni bölümlerin getirilmesini istiyorum. Yine Meslek Yüksekokulu’nun yan tarafında bulunan ve Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan Boran atış sahasının bir sivil havaalanının oluşturulması için düşünceler oluştu. Erhaç hava alanı şehrin çok dışında bulunması ve askeri bir havaalanı olması bizleri bu düşünceye sevk etti” ifadelerini kullandı.

Yeşil Kuşak Projesi kapsamında yer alan Atatürk Kız Lisesi’nin yıkılarak Selçuklu Mahallesi’nde yapılacak olan yeni okul binasına katkıda bulunacaklarını belirten AK Parti Yozgat Milletvekili ve TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül’de, “TESKOMB, kıt kanaatlerle 2000’li yıllara kadar gelmiş, parası olmayan bir kuruluştu. Allah, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan razı olsun, vermiş olduğu büyük desteklerle çok güçlü bir kuruluş haline geldi. Aynı zamanda milletvekiliyim, ama oranın genel başkanı benim. Orada biz parayı çok cimri tutarız, bugüne kadarda kimseye para vermedik. Şimdi buraya geldik, burada söylediler. Bakanımız ve genel başkan yardımcımız burada para vermemezlik olmaz. ‘Biz az bir şey veririz’ dedim, fakat sayın bakanımız orada dedi ki ‘En az yarısını vereceksin’ dedi. Sayın bakanım yarısı 3.5-4 milyon TL yapıyor. Sayın bakınım size feda olsun. Sizin yapmış olduğunuz çalışmalar çok daha büyüklerine layık, çok daha iyilerine layık. Bakanlığınızda çok kısa sürede bizim çalışmalarımıza büyük katkılarda bulundunuz, Allah razı olsun. Onun içinde yarısı feda olsun. Emriniz olur sayın bakanım” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, artan terör saldırılana tepki göstererek, “Menfur terör örgütleri bilsin ki biz bir öleceğiz, bir dirileceğiz. Kurşunları, bombaları bizleri yıldıramayacak. Bu ülke bölünmeyecek. Hainlikleri asla başarıya ulaşmayacak. PKK’ya, DEAŞ’a, FETÖ’ye, DHKP-C’ye, ulusal ve uluslararası bütün terör örgütlerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak herkesin tek yürek ve tek ses olarak cevap verdi. Bundan sonrada cevap vermeye devam edecek” diye konuştu.

Çalık, TESKOMB Genel Başkanı Akgül’in Malatya’ya yapılacak olan okulun yarısını karşılayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Abdulkadir Akgül ile uzun yıllar beraber çalıştık ve O’nun sadece okul yapmakla değil, şimdi okulun yarısını yapacak. Ama Abdulkadir başkan, Malatyalı esnaflar için Malatya’ya çok özel destekler verdi. Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği Başkanımız Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanımız Ali Evren ve bütün esnafımız bunun farkında” ifadelerini kullandı.

Malatya Valisi Mustafa Toprak’ta, 8. Uluslararası Kervansaray Buluşması’nın önemine değinerek, “Ben buradan ecdadımıza minnettarlığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çünkü bizi böyle güzel ecdat yadigarı eserlerle buluşturuyor. Ruhu, medeniyeti, kültürü, o kimliği, bugüne kadar ulaştıran ecdadımıza şükran duygularımızı ifade etmekten öte bize de bir şey düşmüyor ve öyle zannediyorum ki bu kervansaray konuşması gibi buluşmalar bir taraftan ecdadımıza olan minnettarlığımızı ifade ederken, bir taraftan da gelecek kuşaklara bu mesuliyeti aktarmak” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, “Kervansarayların tarihteki misyonunu biliyoruz. Gerçekten burada Malatya’da Battalgazi’de bu misyonla hareketle Kervansaray Buluşmaları’nın tarih bilincini oluşturmak ve gençlerimize bu şuuru aşılamaktan bakımından da önemli buluyorum” dedi.

Battalgazi ilçesinin İpek Yolu üzerinde olması ve Battalgazi’nin ismini taşımasıyla çok özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, ”Malatya insanı Battalgazi’ye sevgisi büyüktür. O bu toprakların kahramanıdır. Onun hakkında birçok efsaneler anlatılmış birçok gerçeklikler yaşanmıştır. 15 Temmuz’da da Battalgazi’nin yiğit evlatları bu ülkeye, demokrasiye, vatana sahip çıktı. Bunun için Malatyalı hemşerilerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan dolayı bütün siyasi parti başkanlarıma Malatya’da yaşayan herkese ama herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın göreve geldikten sonra ‘Dostlarımızın sayısını artıracağız’ sözlerini hatırlatan Bakan Tüfenkci, bu bağlamada Rusya ile düzelen ilişkilerin karşılığında ilk olarak 309 Rus turistin Antalya’ya geldiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından programa katılanlara ve emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Plaket takdimi sonrası ise, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda 3-13 Eylül tarihleri arasında açık kalacak olan Karma Sergi’nin açılışı gerçekleştirildi.

8. Kervansaray Buluşması kapsamında daha sonra, Alacakapı Camii ile Orduzu Tarihi Çınar Rekreasyon Alanı Projesi’nin sosyal tesislerinin temeli atıldı. Program kapsamında son olarak Eskimalatya Mahalle Yaşam Müzesi ile Şehit Fevzi ve Beylerbaşı Mahallesi Kültür Merkezi ve Mahalle Müzesi’nin açılışı yapıldı.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa