• Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
    Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
  • Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
    Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
  • Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
    Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
  • Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
    Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
  • Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
    Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
  • U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
    U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
  • Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
    Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
  • Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
    Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
  • Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
    Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
  • İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
    İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”
Başkan Taşkın: “Kaybedecek Vaktimiz Yok”

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın,...

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı
Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

‘’Benim Seni Görmem...

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci...

Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret
Hanife Yazıcı’dan Darende İlçesine Ziyaret

Vali Ersin Yazıcı’nın eşi Hanımefendi...

Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu
Vali Ersin Yazıcı Çocuklarla Bayram Kahvaltısında Buluştu

Vali Ersin Yazıcı, Karagözlüler Camisi'nde...

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Bu Ülke
Bu Ülke

Bu...

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ
İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli
Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli
Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli...
30 Ekim 2016 15:38
Font1 Font2 Font3 Font4

Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi Hayata Geçirildi

BağlantıVali Mustafa Toprak’ın katıldığı programda geçtiğimiz ay verilen teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayan kadın girişimciler çilek fidanlarını toprakla buluşturarak “Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi” ni hayata geçirdiler.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde gerçekleştirilen fide dikimine katılan Vali Toprak’ı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, enstitü çalışanları ve kadın girişimciler karşıladı.

Enstitü arazisinde çilek üretiminin bütün aşamalarını tatbiki olarak da görmeleri amacıyla hazırlanan 500 metrekarelik örnek çilek üretim parselinde çilek fidesi dikimi gerçekleştiren kadın girişimcileri tebrik eden Vali Toprak, Müdür Erdoğan ve Müdür vekili Yıldırımoğlu ile kursiyer öğreticilerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Müdür Erdoğan tahsis edilen bu parsel üzerinde üç çeşit fide dikiminin gerçekleştirileceğini böylelikle bu çilek türlerinden hangisinin bölgeye uyumunun daha iyi olduğunu gözlemleyeceklerini ve bundan sonra da uyum sağlayan bu çilek türünün yetiştirilmesine devam edileceğini ifade etti.

Böylelikle bölgeye uyum sağlayan bu türün fidelerinin dağıtımını gerçekleştireceklerini, önümüzdeki yıl Mayıs ayında düzenleyecekleri Tarla Günü ile çilek hasadını gerçekleştireceklerini belirtti.

Örtü altı ve açıkta olmak üzere iki bölümde yetiştirilecek ürünlerin örtü altında aşırı soğuk ve don olayından korunmasının amaçladığını, açık alandakilerin de aşırı soğuk ve don olayına dirençli olduklarını ancak direnç seviyesinin tespit edilerek üreticilerin yönlendirilmesinin sağlanacağı ve tüm bu alanlarda organik tarım usullerinin uygulanacağını söyledi.

Müdür vekili Yıldırımoğlu’ da tanzim edilen toprağın üzerinin naylon ile örtülerek fide dikimine hazır hale getirilmesine Malçlama adını verdiklerini, böylelikle ot kontrolünün sağlandığını, meyvelerin temiz kaldığını ve çürümenin daha az olduğunu ayrıca sulama aralığının uzadığını dile getirdi.

Vali Toprak, kursiyer öğreticilerinden aldığı bilgiler doğrultusunda programa katılanlarla birlikte çilek fidesi dikti.

Kadın girişimciler çilek fidelerini dikmeye devam ederken Vali Toprak, “Her zaman belirttiğim gibi fırsat verildiğinde ülkemiz kadınları çok güzel ve başarılı işlere imza atıyorlar, bu günde bunun çok güzel bir örneğini görüyoruz. Kadın girişimcilerimizi kutluyor, başarılar diliyorum. Ayrıca onlara bu fırsatı veren Bakanlığımıza, ilgili kurum ve kuruluşlar ile siz kursiyerlerimize ve öğreticilerimize de teşekkür ediyorum.

Doğanyol ve Kale ilçelerimizde de ziyaretlerimiz esnasında gördük ki, Çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Ama eski yöntemlerle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün eğitimlerine katılmadan, onların tavsiye ettiği fide çeşidini kullanmadan 7-8 ay üretimle uğraştıklarını, Pazar yeri ve Pazar payı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alınmak istediklerini gördük. Üreticilerimizin bu sorunlarının çözümü amacıyla bir çalışma yapılması talimatı vermiştim. Müdürlüğümüz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor, bu çalışma sonucunda üreticilerimiz burada görüldüğü ve hasat zamanı da görüleceği gibi tekniğine uygun, temiz ve kaliteli, aynı zamanda birim başına daha fazla ürün ede edebilecekleri bir ortama kavuşacaklar. Buradaki kadın girişimcilerimizde devletimizin desteği ve sağladığı imkânlarla bundan sonra kendi arazilerinde, kendi işletmelerinde ürünlerini üretmeye devam edecekler.

Ayrıca, Genç Çiftçi Projesi kapsamında projelerini hayata geçiren üreticilerimizi de gördükçe, projenin amacına ulaşmış olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Kırsal alanda tarımsal faaliyetlerini devam ettirmek isteyen üreticilerimize yönelik olarak ve kırsal alanlardan şehirlere göçü önlemek için çok güzel bir proje gerçekleştirmiş olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri her geçen gün artmaktadır. Özellikle hükümetin ve Bakanlığın uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi Projesi ile 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimizin proje ve üretimleri destekleniyor, 30 bin TL.-‘ye kadar destek veriliyor. Bizlerde üretici sayımızı arttırarak önce aile, sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız, bizler kırsal alanlarda üretmeyi teşvik edeceğiz ki, ata, baba yadigârı topraklarımızı terk etmeyelim, şehirlere göç etmeyelim. Geçtiğimiz günlerde Akçadağ ilçemizde genç çiftçi projesinden destek alarak kendi kaynak ve girişimini birleştirerek kadın girişimcilerimizin kurmuş olduğu iki güzel tesisin açılışını gerçekleştirdik. İlimizde Genç Çiftçi Projesinden yararlanan 189 girişimcimizin büyük çoğunluğunu yine kadınlarımız oluşturuyor buda bizi daha da mutlu ediyor. Kadınlarımızın üretimin içerisinde olması, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması gerekiyor ve bunu her zaman imkân sunulduğunda en iyisini yapabilecek kabiliyetteki kadınlarımız gerçekleştiriyor, Malatya tarımsal ürün üretimi sebze meyve yetiştiriciliği açısından da fırsatlar içeriyor. Genç çiftçi projesi ile bu potansiyeli daha iyi değerlendirmeliyiz.” dedi.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa