• Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
    Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
  • Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
    Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
  • Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
    Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
  • Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
    Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
  • Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
    Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
  • U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
    U17 Türkiye Şampiyonu Elazığ İl Özel İdare Spor
  • Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
    Hedefimiz Türkiye Şampiyonluğu
  • Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
    Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü Atletizm Takımından Büyük Başarı!
  • Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
    Futboldaki Başarısı Göz Dolduruyor
  • İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
    İl Özel İdaresi Spor Kulübü U-16 Futbol Takımımız Kayseri’de
EZBERCİ EĞİTİM
EZBERCİ EĞİTİM

İsterseniz önce “Eğitim nedir?” onun...

Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah’ın İzniyle İşe Başlayacağız
Sami Er: Geldiğimiz Gün Allah’ın İzniyle İşe Başlayacağız

-Başharık Mahallesi’nde Miting Gibi Mahalle...

Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı
Vali Ersin Yazıcı’dan Kütüphane Haftası Mesajı

İnsanlık tarihi kadar önemli bir...

Canan Çal’dan 2024 Model Ayağında Kundura
Canan Çal’dan 2024 Model Ayağında Kundura

Ege Üniversitesi Konservatuar mezunu ve...

Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı
Konteynırlardaki Klima Hırsızı Tutuklandı

Farklı tarihlerde Bulgurlu Mahallesi Malet-2...

Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI
Medikal Malzeme Hırsızları YakalandI

Medikal Malzeme Hırsızları...

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Bu Ülke
Bu Ülke

Bu...

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ
İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
Harput İçin Tarihi Adım
Harput İçin Tarihi Adım
Harput İçin Tarihi...
1 Mayıs 2017 14:09
Font1 Font2 Font3 Font4

Elazığ Belediyesi tarafından başlatılan Harput’un, UNESCO dünya miras listesine girmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda sürdürülen girişimler neticesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve kadim bir geçmişi bünyesinde barındıran Harput’un, UNESCO dünya miras listesine dahil edilmesi için Ankara’da geniş katılımlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ak Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağların gerçekleştirdiği programda Harput’un statüsü ve geleceği hakkında önemli gelişmeler kaydedildi.

ÇAĞLAR: HARPUT BU LİSTEDE YER ALMALI

Elazığ Belediyesi’yle birlikte yürüttükleri çalışmalar neticesinde Harput’u evrensel bir boyuta taşımak istediklerini belirten Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar gerçekleştirdiği konuşmada şu açıklamalarda bulundu:

“4 bin yıllık tarihi, kültürü ve doğal varlıklarıyla bugüne kadar kaderine terk edilmiş bu sessiz ve suskun şehri dünyaya takdim etmeye ve tanıtmaya çalışacağız. Bu projeyi kendisine takdim ettiğimde heyecanlanan ve bizimle birlikte koşmayı kabul eden Sayın Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz’a tekrardan huzurunuzda teşekkür ederim. Bugüne kadar

Türkiye’den 16 varlık UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu listeye baktığımızda bu varlıklarla Harput’u mukayese ettiğimizde, karşılaştırdığımızda onlarla beraber Harput’unda bu listede yer alması gerektiğini görüyoruz” dedi.

REKTÖR DEMİRDAĞ: HEM ŞEHRİMİZ HEM ÜLKEMİZ KAZANACAK

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kubbeddin Demirdağ ise gecikmişte olsa Harput adına atılan adımların çok önemli olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Harput’umuzun dünya kültür mirasına kaydedilmesi işleminin bugün itibariyle bir aşamaya gelmiş olması önemli bir durum. Sanatıyla, kültürüyle bizler için çok ayrı bir değere sahip Harput’umuzun bu listeye girmesi hem şehrimiz, hem ülkemiz hem de Harput adına sevindirici olacak. Bu yola girmiş olmak bile olumludur” dedi.

BAŞKAN YANILMAZ: HARPUT’U DÜNYA MİRAS LİSTESİNE DAHİL EDECEĞİZ

Yaptığı konuşmada Harput’un, binlerce yıllık geçmişiyle bünyesinde bir tarih barındırdığını ve böyle bir listede olmayı sonuna kadar hak ettiğini söyleyen Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, uzun süreden beridir yaptıkları çalışmaların değerlendirmesini yapacaklarını belirttiği toplantıda şu açıklamalarda bulundu:

“Harput’un bir yaşam merkezi olmasını istiyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizler göreve geldiğimizde Harput’u bir mezarlık şehri veya sadece akşam yemeklerinin yendiği bir mekan olmaktan çıkarıp hak ettiği değere kavuşturacağımızın sözünü vermiştik. Bu adımlarımız neticesinde sadece Harput ve şehrimiz kazançlı

çıkmayacak, bütün bir insanlık ve dünya kazançlı çıkacak” dedi. Daha sonra Harput’ta gerçekleştirilen çalışmalara değinen Başkan Yanılmaz, konuşmalarına şu şekilde devam etti:

“Harput’ta ‘Harput Kültür Evi’ yapıyoruz. Aynı zamanda TÜRSAB’a yer verdik onlar da yeni bir yer yapıyor. Harput’un, insanların ve turistlerin keyifle gezeceği bir mekan olması yolunda çalışıyoruz. bu girişimlerimiz neticesinde de Harput’a onlarca yüzlerce turist kafilesi gelecek ve Harput’u gezecekler. UNESCO çalışmalarımızda bu vesile ile başladı. 16 Mayıs 2017 de Paris’te UNESCO’nun kendi konferans salonunda dünyaca meşhur Profesörümüz İlber Ortaylı tarafından Harput tanıtılacak. İnanıyorum ki 2017 yılı Harput’un dünya miras geçici listesine alınacağı yıl olacak. Sonra kalıcı olması için mücadele vereceğiz. Zor bir süreç içerisindeyiz ama bu zor süreci hep birlikte sürdüreceğiz ve Harput’u dünya miras listesine alacağız. Ben bu süreçte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

MİLLETVEKİLİ AÇIKKAPI: EKONOMİYE CANLILIK GELECEK

Harput’un UNESCO dünya mirası listesine alınmasıyla birlikte çok daha farklı bir sürecin ve farklı kazanımların başlayacağına dikkat çeken Ak Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, konuşmasında Harput’un listeye dahil edilmesiyle birlikte kazanacağı avantajlara değindi. Dünya mirası listesine alınan yerlerin, tarihi açıdan daha iyi bilen yerler haline geldiğini vurgulayan Açıkkapı, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“UNESCO’ya üye olan yerlerin tarihi yerleri değerleniyor. Özellikle bulunduğu yörenin dikkat çekmesini sağlıyor. Diğer bir husus ise Harput’umuz hem yerli hem yabancı turist çekmiş olacak. Ekonomisini

güçlendirmiş olacaktır. Ayrıca biz bu listeye girdiğimiz zaman UNESCO önemli kaynaklar ve finans ayırmaktadır. Bu sayede biz bu kaynaklardan faydalanarak Harput’u daha iyi bir mekan haline getirmiş olacağız. Listedeki yerleri UNESCO’nun teşvik eden bir görüntüsü ve gücü var. Çünkü listeye alındıktan sonra gerekli çalışmalar yapılmaz ise UNESCO’nun tekrar bu listeden çıkarma gibi bir caydırması var. Bu açıdan baktığımızda listeye girdiğimiz zaman Harput’umuza daha çok sahip çıkmış olacağız” dedi.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa