• Sami Er’den Anlamlı Yeni Malatyaspor Kararı
    Sami Er’den Anlamlı Yeni Malatyaspor Kararı
  • Yetişkin Spor Kurslarının Kapıları Her Mevsim Açık
    Yetişkin Spor Kurslarının Kapıları Her Mevsim Açık
  • Yeşilyurt’un Gururu Artık Milli Takımda!
    Yeşilyurt’un Gururu Artık Milli Takımda!
  • Başkan Sülük’ten Turnuva’ya Tam Destek
    Başkan Sülük’ten Turnuva’ya Tam Destek
  • Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Güreş Festivali Başladı…
    Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Güreş Festivali Başladı…
  • Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
    Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
  • Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
    Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
  • Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
    Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
  • Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
    Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
  • Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
    Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
Karavan’da Talk Show
Karavan’da Talk Show

TV programcısı Esra Sönmezer'in yapımcılığını...

Başkan Taşkın Göztepe Mahalle Sakinlerini Dinledi
Başkan Taşkın Göztepe Mahalle Sakinlerini Dinledi

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın,...

Başkan Sülük’ten Yeni Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat’a Ziyaret
Başkan Sülük’ten Yeni Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat’a Ziyaret

Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük’ten...

EDEBİYAT VE TARİH
EDEBİYAT VE TARİH

Bize hep şunu dediler: Edebiyat...

Efsane Şarkıya Tülay Açıkgöz Yorumu
Efsane Şarkıya Tülay Açıkgöz Yorumu

90’lar pop müziğinin efsane şarkıları...

Battalgazi’de Dönüşüm ve Yenilik Rüzgârı
Battalgazi’de Dönüşüm ve Yenilik Rüzgârı

Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın,...

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Bu Ülke
Bu Ülke

Bu...

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ
İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
100 Kişiden 2’sinde Omurilik Eğriliği Gözükmektedir
100 Kişiden 2’sinde Omurilik Eğriliği Gözükmektedir
100 Kişiden 2’sinde Omurilik Eğriliği...
4 Mayıs 2017 12:13
Font1 Font2 Font3 Font4

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz, “İki çeşit omurga eğrilikleri vardır. Bunlar; Skolyoz ve Kifoz’dur. Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesi; kifoz ise kamburlaşmadır.” dedi.

Skolyoz ve Kifoz hastalıklarının nedenlerine değinen Dr. Korkmaz, “Kifoz’a Scheuermann hastalığının neden olduğu düşünülmektedir. Skolyoz hastalığının sebeplerine gelince; anne karnındayken bebeğin veya annenin diyabetik olması, enfeksiyon geçirmesi, folik asit kullanımın eksik olması ve genetik aktarım neden olabilmektedir. Ancak bu sebepler skolyoz hastalığının %20’sini oluşturmaktadır ve %80’i ise nedeni tam olarak bilinemeyen pek çok sebepten oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Hastalığın belirtilerinin neler olduğunu aktaran Dr. Korkmaz, “Omuz dengesizliği, memelerde asimetri, kürek kemiklerinin sırta bakıldığı zaman dengesiz durması, sırtta bir tümsek oluşması, kız çocuklarının eteklerini yukarıya doğru bir tarafa çekme arzusunda olması, kötü yürüyüş gibi nedenler omurga eğriliklerinin belirtisi olmaktadır. Biz bunu Adams’ın öne eğilme testi dediğimiz basit bir test uygulayarak görebiliriz.” şeklinde konuştu.

Kifoz hastalığının, erkeklerde 2 kat daha fazla; skolyoz hastalığının ise kız çocuklarında 4 ve 8 kat daha fazla görüldüğünü ve Türkiye’de ve Dünya’da her 100 kişiden 2’sinde omurilik eğriliği bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz, “Omurilik hastalıklarında erken teşhis çok önemlidir. Hastalık, çok geç fark edilirse felç kalma veya masada kalma riskleri vardır. Erken teşhiste risk ‰ 1-2 oranındadır. Eğrilik çok ileri seviyeye ulaştığı zaman bu risk %20 ya da %30 oranında gözükmektedir. Erken teşhiste omurga problemleri yarım saat ya da bir saat süren ameliyatlarla tedavi edilebiliyor iken eğer hastalık geç tanı alırsa, bu defa omurgayı boyundan beline kadar tamamen açıp omurgalarına vida koyarak düzeltmek zorunda kalıyoruz ve ameliyat 4 saat ile 18 saat arasında sürebilmektedir.” diye konuştu.

Omurilik eğriliklerinde uygulanan tedavi yöntemlerine de değinen Doç. Dr. Korkmaz “Tedavi, 10 ve 20 derece omurga eğriliklerinde sadece takip, 20 – 45 derece arasındaki eğriliklerde korse ve egzersiz tedavisi, 45 dereceden sonra da cerrahi tedavi uyguluyoruz.” dedi. Omurga eğrilikleri yaşayan kişilere önerilerde bulunan Dr. Korkmaz, “Omurga eğriliği görülen kişilerin kemik kalitesi düşük olmaktadır. Kemik kalitesini artırmaya yönelik tedavi almalarında fayda vardır. Süt ürünlerini, kalsiyum içeriği olan ürünlerini fazla miktarda tüketmek, bol miktarda güneşte kalmak, D vitamini takviyesi sağlamak ve doktor kontrolünde egzersiz yapmalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Omurga ameliyatlarını başarıyla yaptıklarını söyleyen Dr. Korkmaz, “Turgut Özal Tıp Merkezi olarak 1000 civarında omurga ameliyatı yaptık. 600 üzerinde Skolyoz ve Kifoz, 300’den fazla omurga tümörü, omurga’da sinir sıkışması, bel kayması, omurga kırıkları ameliyatları yaptık. Çalışmalarımızı bilimsel olarak yayınladık. Uluslararası toplantılarda ödüller aldık.” Diye açıkladı.

Turgut Özal Tıp Merkezinin en ileri teknoloji kullanarak omurga ameliyatları yaptığına değinen Doç. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz, “ Hastalardan tedavi için hiçbir ücret talep

etmiyoruz. En ileri teknolojiyi kullanarak sinir sisteminin zarar görmesini engelleyecek yöntemleri uyguluyoruz.” diye konuştu. Her ameliyatın risk içerdiğini aktaran Doç. Dr. Korkmaz, “Her ameliyatta muhakkak riskli durumlarla karşılaşabiliyoruz. Sonuçlarımız oldukça başarılıdır. Bu sonuçlardan dolayı hem yurt içinden hem de yurt dışından uluslararası toplantılara konuşmacı olarak davet ediliyoruz. Bunun yanında Türkiye’nin çeşitli illerinden omurga cerrahisinde kendisini geliştirmek isteyen, Ortopedi ve de Beyin-Sinir cerrahisi uzmanı doktor arkadaşlar, sadece yaptığımız ameliyatları izlemek için talepte bulunuyorlar. Bu arkadaşları ameliyatlarımıza kabul ediyoruz. Bu durumu daha ileri götürerek Omurga Cerrahi Merkezi olarak Fellow eğitim programları düzenlemeyi planlıyoruz.” Diye açıkladı.

Son olarak omurga eğriliklerinin çocuklar tarafından gizlendiğine değinen Doç. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz, “Özellikle kız çocukları omurga eğriliklerini utandıkları için anneleri ve babalarından bile gizliyorlar. Biz bu hastaları, tesadüfen akciğer enfeksiyonu veya başka bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye gelip film çekildiğinde doktorun görmesi sonucu anlayabiliyoruz. Ya da dikkatli bir anne fark edebiliyor. Bunun yanında eğrilik ileri düzeye ulaştığı zaman arkadaşları fark edebiliyor. “Ailelerin, çocuklarında eğrilik var mı?” diye dikkat etmesi gerekmektedir. Bir eğrilik fark edildiği zaman bir ortopedi uzmanına ulaşılması gerekmektedir. Bu sayede çocukların eğriliklerini daha kısa sürede ve ameliyat olmadan tedavi edebiliriz.” diyerek sözlerini noktaladı.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa