Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Nevzat Erdil kalp damar cerrahisi bünyesinde açılan varis polikliniğinde güncel yöntemler kullanarak neştersiz, dikişsiz ve yarasız ameliyat yöntemi olan Radyofrekans Ablasyon tekniği ile varisi tedavi etmekteyiz” şeklinde açıklama yaptı.
“Variste Tedavi Yöntemleri”
Prof. Dr. Nevzat Erdil “Bacaklarda derinin altındaki toplardamar genişlemesi olarak tanımlanan varis, toplardamara iğne yardımıyla girilerek, damarın kapanmasına neden olan kataterin ucundan radyofrekans dalgalarından sağlanan ısıyla damarın içeriden kapatılması şeklinde tanımlanan radyoferakans Ablasyon yöntemiyle hastalar varislerden ameliyatsız kurtulmaktadır” diyerek sözlerine devam eden Erdil, bu işlem lokal, bölgesel veya spinal anestezi ile yapılabilmektedir. Turgut Özal Tıp Merkezinde de başarı ile uygulanan bu yöntemle varisten şikâyetçi olanlar, işlemden birkaç saat sonra ayağa kalkarak evlerine gidebilmekte ve birkaç gün sonra işlerine dönebilmektedirler” dedi.
Ayrıca variste birkaç tedavi yöntemi daha bulunmaktadır. Bunlar; ilaçla, bandajla veya varis çorabı gibi yöntemlerle varisli bacağa baskı ve basınç uygulaması, lazer tedavisi, termokoagulasyon, cerrahi tedavi ve kombine tedavi yöntemleridir.
“Varisli Damar Kateter ile Yakılıyor”
Bacak varislerinin muayene pratiğinde en sık karşılaşılan damar hastalıklarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Erdil, varisin birçok tedavi şeklinin olduğunu fakat son yıllarda Endovasküler Lazer veya Radyofrekans Ablasyon tedavisi gibi cerrahi işlemsiz ameliyat yöntemlerinin tedavide önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Kısaca, varisli damarı kateterle yakma işlemidir.
“Varis Doğuştan veya Sonradan Oluşan Nedenlere Bağlıdır”
Varisin kadınlarda, erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görüldüğünü ifade eden Erdil “ Varisin ailesel geçiş oranı % 50’ den fazladır. 20-70 yaş arası kadınların % 55’i varislerden şikayetçidir” şeklinde açıklama yaptı.
Varisler doğuştan veya sonradan oluşan nedenlere bağlı olmaktadır. Uzun süre ayakta durma veya obezite tüm bacak varislerinin daha semptomatik hale gelmesine neden olurlar. Uzun süre ayakta durmak, hamilelik, şişmanlık, oturarak çalışma, hareketsizlik, yaşlılık, ilaç kullanımı( doğum kontrol hapları vs) varis oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir.
“Tedavi İçin Uygun Zamanlama Önemli”
Prof. Dr. Nevzat Erdil, varis tedavisi için uygun tedavi zamanının önemli olduğuna dikkat çekti.
Zamanlama ile ilgili olarak hastaların en sık yaptıkları hatanın, karar verdikten sonra tedavide yaptıkları erteleme olduğunu söyleyen Dr. Erdil, şöyle devam etti: “Varis görüntü, ağrı, kramp ve psikolojik açılardan insanı etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşamını olumsuz biçimde etkilemeye başladığı zaman tedavi olanaklarını araştırmak gerekir. Varis tedavisi her mevsimde yapılabilir. Havaların ısınmış olması yapılacak tedaviyi etkilemez. Bununla beraber yaz aylarına kadar sonuç beklendiği için, Ocak-Nisan arası kılcal tipteki varisler için en uygun zaman
aralığıdır. Işınlı tedaviler için en uygun zaman cildinizin en açık renkte olduğu kış aylarıdır” diyerek konuşmasını bitirdi.