• Sami Er’den Anlamlı Yeni Malatyaspor Kararı
    Sami Er’den Anlamlı Yeni Malatyaspor Kararı
  • Yetişkin Spor Kurslarının Kapıları Her Mevsim Açık
    Yetişkin Spor Kurslarının Kapıları Her Mevsim Açık
  • Yeşilyurt’un Gururu Artık Milli Takımda!
    Yeşilyurt’un Gururu Artık Milli Takımda!
  • Başkan Sülük’ten Turnuva’ya Tam Destek
    Başkan Sülük’ten Turnuva’ya Tam Destek
  • Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Güreş Festivali Başladı…
    Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Güreş Festivali Başladı…
  • Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
    Çınar“Gençlik Yatırımlarımız Meyvelerini Vermeye Başladı”
  • Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
    Akçadağ, Darendespor Karşısında 3 Puanı 3 Golle Aldı!
  • Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
    Erdal Doğaner Futbol Turnuvası’nda Şampiyon İl Jandarma Oldu
  • Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
    Malatya’da Spor Tarihine Geçen Antrenör
  • Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
    Boksta Malatya’nın Gururu Sedef Nergiz
Nevzat Öztürk Parkı Hizmete Açıldı…
Nevzat Öztürk Parkı Hizmete Açıldı…

Sivas Belediyesi tarafından Şeyh Şamil...

Motaş Noter Huzurunda Çekilen Kura İle Personel Alımı Yaptı
Motaş Noter Huzurunda Çekilen Kura İle Personel Alımı Yaptı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve...

Evde Sağlıklı Salça Yapmak İçin Bu Kurallara Uyun
Evde Sağlıklı Salça Yapmak İçin Bu Kurallara Uyun

Ev yapımı salça, yemeklere hem...

Ünlü Gezginin Tatil İçin Erdek Seçimi
Ünlü Gezginin Tatil İçin Erdek Seçimi

8 yıldır yaptığı gezi programları...

Yaşlılar Evlerinde Tıraş Ediliyor…
Yaşlılar Evlerinde Tıraş Ediliyor…

Sivas Belediyesi Sosyal Yardım İşleri...

Başkan Geçit, Suluköy Mahallesinde ki Yeni Yatırımları İnceledi
Başkan Geçit, Suluköy Mahallesinde ki Yeni Yatırımları İnceledi

“Kırsal Bölgelerimizin Gelişimi Yeşilyurt’un...

KARADENİZ KARADENİZ
KARADENİZ KARADENİZ

Yedi coğrafi bölgemizden biridir Karadeniz....

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Bu Ülke
Bu Ülke

Bu...

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ
İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR MİYİZ

İKİ VAKTİN NAMAZINI BİRLEŞTİREREK KILABİLİR...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
Çalıştayda Alıç Ele Alınıyor
Çalıştayda Alıç Ele Alınıyor
Çalıştayda Alıç Ele...
4 Kasım 2016 16:27
Font1 Font2 Font3 Font4

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen “1. Ulusal Alıç Çalıştayı” başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış törenine Vali Mustafa Toprak, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çiğremiş, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Zülküf Yıldırımoğlu, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayda konuşan Vali Toprak, çalıştayın çok önemli olduğuna değinerek, “Çalıştayda hem tıbbi ham eczacılık noktasında hem de insanların o aromatik bitkiyi tatması açısından ve ekonomik açıdan önemli değerlendirmeler yapılacaktır. Ülkemiz, önemli gen merkezlerini üzerinde barındırmaktadır. Bu gen merkezi üzerinde önemli ürünlerin olduğunu görüyoruz. Baktığımızda ülkemizin kadim bir geçmişi ve bereketli toprakları bulunmaktadır.” diye konuştu.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “1. Ulusal Alıç Çalıştayı”nın çok önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Alıç bitkisinin dünyada yaklaşık 200’e yakın türü bulunmaktadır. Bazı araştırmalara göre bu sayı bin 200 olarak ta ifade edilmektedir. En son güncel çalışmalara göre alıç bitkisi ülkemizde 24 tür ile yayılış göstermektedir. Bunların 10 tanesi Türkiye için endemiktir. Türkiye’de yayılış gösteren türlerden 11 tanesinin Malatya’da doğal yayılışı bulunmakta olup bunlardan 2 tanesi ise endemik türdür.” ifadelerini kullandı.

Alıç bitkisinin meyve, yaprak ve çiçeklerinin çeşitli sağlık sorunlarında kullanıldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Kızılay, şöyle konuştu: “Antioksidan bakımından zengin bir meyvesi olan alıç bitkisi, aynı zamanda kalpteki ritim bozukluğu, kalp çarpıntıları, kalp kaslarında güçsüzleşme, hipertansiyon, damar sertliği gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. ”

TAGEM’in Türkiye’de tarım alanında araştırmalar yapan enstitülerin koordinasyonunu sağlayan bir kurum olduğunu dile getiren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, “Ülkemizin çok büyük bir bitki zenginliği var. Yaklaşık 12 bin bitki türü yetişmekte bunların 4 bin tanesi de endemik olarak ülkemize ait bitkilerdir. Bu konularda da çalışma yapmak, özellikle minör grup dediğimiz kültüre henüz alınmamış bitkilerin de bu kategoriye alınması, sektöre kazandırılması konusunda önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Alıç da bu bitkilerden bir tanesidir. Bu çalıştayda biz de alıcı tanıyacağız. Özellikle eczacılık alanındaki hocalarımız alıcın tıbbi alandaki faydalarından bahsedecek ve gerçekçi bilimsel veriler elde etme imkanı bulacağız.” dedi.

Çalıştayın bilimsel anlamda birçok fikir ve projenin gelişmesine zemin hazırlayacağını belirten Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çiğremiş, “Çalıştayın bilim insanlarının tanışmasına ve kaynaşmasına vesile olacaktır. Çalıştayımızın düzenlenmesinde çok değerli emek ve katkılarını esirgemeyen başta onursal başkanımız Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a, Malatya Kayısı Araştırma Ensitüsü Müdürlüğüne, düzenleme komitemize, siz çok değerli bilim insanlarımıza ve katılımcılarımızın her birine ayrı ayrı teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ise Türkiye’nin antik tarımın başlangıcına sahne olan merkezlerden biri olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Alıç ülkemizde dağlık alanlarda doğal olarak yetişmekte, üzerinde kültürel uygulamalar henüz yapılmamaktadır. Alıç aynı zamanda tıbbi bitkiler, peyzajda kullanım alanı ve yaban hayatında önemli bir yere sahiptir. Alıç yabani meyve türlerinden kabul edilmekle birlikte son yıllarda bu ürün hakkında çalışmalar gittikçe artmaktadır. Ülkemiz alıç türlerinin anavatanı konumundadır.”

Konuşmalardan sonra İnönü Üniversitesi Oda Müziği Topluluğu tarafından müzik dinletisi sunuldu.

İki gün sürecek ve İnönü Üniversitesi Kalegöl Otel’de devam edecek olan çalıştaydaki oturumlarda “Ülkemizin Aromatik ve Tıbbi Bitki Potansiyeli, Türkiye Alıçlarının Kullanımında Taksonomik ve Genetik Kaynak Yaklaşımı, Alıç ve İnsan Sağlığı, Alıcın Eczacılık Açısından Önemi, Fitoterapide Alıç, Alıcın Fitokimyasal Özellikleri, Alıç Ekstresinin Standardizasyonu ve Endüstriyel Ölçekli Kullanımı, Alıç ve Farmakolojik Özellikleri, Topraktan Sağlığa Alıç Bitkisi, Alıç Yetiştiriciliği, Alıcın Yaban Hayatındaki Yeri, Alıç Genetik Kaynaklarının Toplanması ve Muhafazası, Bitkisel Kaynaklı İlaçlarda Yan Etkiler ve Fitovijilans, Bitkisel Ürünlerin Ruhsatlandırılması, Alıç ve Diğer Bitkisel Ürünlerde Monograf Hazırlama Yöntemleri ve Önemi, Alıç Türlerinin Özellikleri ve Yayılışları, Alıç Bitkisinin Fonksiyonel Gıdaların Gelişmesindeki Rolü, Alıç Bitkisinin Gıda Katkı Maddelerinde Yeri ve Önemi” başlıklı sunumlar yapılacaktır.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa