Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi Hayata Geçirildi
Vali Mustafa Toprak’ın katıldığı programda geçtiğimiz ay verilen teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayan kadın girişimciler çilek fidanlarını toprakla buluşturarak “Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi” ni hayata geçirdiler.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde gerçekleştirilen fide dikimine katılan Vali Toprak’ı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, enstitü çalışanları ve kadın girişimciler karşıladı.
Enstitü arazisinde çilek üretiminin bütün aşamalarını tatbiki olarak da görmeleri amacıyla hazırlanan 500 metrekarelik örnek çilek üretim parselinde çilek fidesi dikimi gerçekleştiren kadın girişimcileri tebrik eden Vali Toprak, Müdür Erdoğan ve Müdür vekili Yıldırımoğlu ile kursiyer öğreticilerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Müdür Erdoğan tahsis edilen bu parsel üzerinde üç çeşit fide dikiminin gerçekleştirileceğini böylelikle bu çilek türlerinden hangisinin bölgeye uyumunun daha iyi olduğunu gözlemleyeceklerini ve bundan sonra da uyum sağlayan bu çilek türünün yetiştirilmesine devam edileceğini ifade etti.
Böylelikle bölgeye uyum sağlayan bu türün fidelerinin dağıtımını gerçekleştireceklerini, önümüzdeki yıl Mayıs ayında düzenleyecekleri Tarla Günü ile çilek hasadını gerçekleştireceklerini belirtti.
Örtü altı ve açıkta olmak üzere iki bölümde yetiştirilecek ürünlerin örtü altında aşırı soğuk ve don olayından korunmasının amaçladığını, açık alandakilerin de aşırı soğuk ve don olayına dirençli olduklarını ancak direnç seviyesinin tespit edilerek üreticilerin yönlendirilmesinin sağlanacağı ve tüm bu alanlarda organik tarım usullerinin uygulanacağını söyledi.
Müdür vekili Yıldırımoğlu’ da tanzim edilen toprağın üzerinin naylon ile örtülerek fide dikimine hazır hale getirilmesine Malçlama adını verdiklerini, böylelikle ot kontrolünün sağlandığını, meyvelerin temiz kaldığını ve çürümenin daha az olduğunu ayrıca sulama aralığının uzadığını dile getirdi.
Vali Toprak, kursiyer öğreticilerinden aldığı bilgiler doğrultusunda programa katılanlarla birlikte çilek fidesi dikti.
Kadın girişimciler çilek fidelerini dikmeye devam ederken Vali Toprak, “Her zaman belirttiğim gibi fırsat verildiğinde ülkemiz kadınları çok güzel ve başarılı işlere imza atıyorlar, bu günde bunun çok güzel bir örneğini görüyoruz. Kadın girişimcilerimizi kutluyor, başarılar diliyorum. Ayrıca onlara bu fırsatı veren Bakanlığımıza, ilgili kurum ve kuruluşlar ile siz kursiyerlerimize ve öğreticilerimize de teşekkür ediyorum.
Doğanyol ve Kale ilçelerimizde de ziyaretlerimiz esnasında gördük ki, Çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Ama eski yöntemlerle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün eğitimlerine katılmadan, onların tavsiye ettiği fide çeşidini kullanmadan 7-8 ay üretimle uğraştıklarını, Pazar yeri ve Pazar payı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alınmak istediklerini gördük. Üreticilerimizin bu sorunlarının çözümü amacıyla bir çalışma yapılması talimatı vermiştim. Müdürlüğümüz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor, bu çalışma sonucunda üreticilerimiz burada görüldüğü ve hasat zamanı da görüleceği gibi tekniğine uygun, temiz ve kaliteli, aynı zamanda birim başına daha fazla ürün ede edebilecekleri bir ortama kavuşacaklar. Buradaki kadın girişimcilerimizde devletimizin desteği ve sağladığı imkânlarla bundan sonra kendi arazilerinde, kendi işletmelerinde ürünlerini üretmeye devam edecekler.
Ayrıca, Genç Çiftçi Projesi kapsamında projelerini hayata geçiren üreticilerimizi de gördükçe, projenin amacına ulaşmış olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Kırsal alanda tarımsal faaliyetlerini devam ettirmek isteyen üreticilerimize yönelik olarak ve kırsal alanlardan şehirlere göçü önlemek için çok güzel bir proje gerçekleştirmiş olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri her geçen gün artmaktadır. Özellikle hükümetin ve Bakanlığın uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi Projesi ile 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimizin proje ve üretimleri destekleniyor, 30 bin TL.-‘ye kadar destek veriliyor. Bizlerde üretici sayımızı arttırarak önce aile, sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız, bizler kırsal alanlarda üretmeyi teşvik edeceğiz ki, ata, baba yadigârı topraklarımızı terk etmeyelim, şehirlere göç etmeyelim. Geçtiğimiz günlerde Akçadağ ilçemizde genç çiftçi projesinden destek alarak kendi kaynak ve girişimini birleştirerek kadın girişimcilerimizin kurmuş olduğu iki güzel tesisin açılışını gerçekleştirdik. İlimizde Genç Çiftçi Projesinden yararlanan 189 girişimcimizin büyük çoğunluğunu yine kadınlarımız oluşturuyor buda bizi daha da mutlu ediyor. Kadınlarımızın üretimin içerisinde olması, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması gerekiyor ve bunu her zaman imkân sunulduğunda en iyisini yapabilecek kabiliyetteki kadınlarımız gerçekleştiriyor, Malatya tarımsal ürün üretimi sebze meyve yetiştiriciliği açısından da fırsatlar içeriyor. Genç çiftçi projesi ile bu potansiyeli daha iyi değerlendirmeliyiz.” dedi.