İnönü Üniversitesinin 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Sabah saat 09.30’da Merkez Kampüsteki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan tören, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam etti. Törene, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Malatya Valisi Mustafa Toprak, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Malatya Milletvekili Taha Özhan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, birçok kurum ve kuruluşun yöneticileri veya temsilcileri, ulusal ve yerel basın mensupları ve yazarlar, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, “Üniversiteler bu bilimsel değişimin ve ilerlemelerin öncüsüdür. Dünyadaki bu değişimi dönüşümü üniversitelerimiz iyi takip etmelidir. Çünkü üniversiteler; dünyanın hemen her ülkesinde toplumsal ilerlemenin lokomotifi, toplumların beyni, kalkınmanın itici gücüdür. Üniversiteler, bilim merkezleri olmalarının yanı sıra bölgesel ilerlemenin ve kalkınmanın da anahtarıdır. Üniversitelerimiz bulundukları bölgenin özelliklerine ve ihtiyaçlarına yönelik olarak uzmanlaşması, bilgi ve teknoloji üretmesi hem üniversiteyi hem bölgeyi, hem de ülkemizi güçlendirecektir. Malatyalı bir devlet adamı olarak Üniversitemizin çalışmalarını yakından takip ediyorum. Üniversite-sanayi işbirliği hem üniversiteler hem de iktisadi hayat için önemlidir. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Üniversitemizin Malatya Teknokent’te birlikte çalışmalarının şehrimiz ve ülkemiz açısından önemli bir katma değer oluşturacağına inanıyorum. Üniversitemizin Malatya Teknokent’i bir yıldız haline dönüştürmek gibi bir hedefi var. Biz de üniversitemizin AR-GE çalışmalarına hız kazandırmak için elimizden gelen her desteği vermeye hazırız. Çünkü ülkemizin geleceği Ar-Ge ile bilimsel çalışmalarla yükselecektir. Üniversitemiz, eğitim-öğretimin yanı sıra sağlık hizmetleri aracılığıyla da bölgemize ve ülkemize önemli katkılar sunmaktadır.” dedi.
Küresel değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dünyada ciddi bir rekabetin yaşandığını ifade eden, Malatya Valisi Mustafa Toprak, “Bilgi toplumu olma noktasında herkes bu rekabet içerisinde yer almaya çalışıyor. Bilgi toplumu olma noktasında ekonomide, sanayide, milli eğitimde, sağlıkta, tüm alanlarda bilgiyi üretme, bilgiyi kullanma, bilgiyi patente, markaya ve tescile giden yolda özellikle onun sonrasında üretime dönüştürerek, ülkemizi güçlü kılma adına önemli çalışmalar yapılıyor. Dünyadaki bu çalışmalar karşısında şüphesiz ki ülkemizin de önemli hedefleri var. Hem ekonomide hem hava ve uzay savunma sanayisinde, ülke insanımızı müreffeh kılacak, refah içerisinde yaşatacak çalışmaları ve gücü bilgi toplumuyla birlikte vatandaşlarımıza sunma gayretleri var. Bu anlamda, bu gayretlerin en önemli noktasının üniversitelerimiz, bilimin ve bilimsel çalışmaların ortaya çıkarıldığı, teknolojinin, araştırma ve geliştirmelerin yapıldığı, bunların üretime dönüştürüldüğü bir yapı ve merkezdir. İnönü Üniversitemizin de bu kutlu yolda önemli katkıları olduğunu görüyoruz.” dedi.
İnönü Üniversitesinin şehrin gözbebeği olduğunu belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Yeni rektörümüz ve yeni kadroyu tebrik ediyorum. Ortaya koydukları yeni bakışla inşallah kentimize çok daha büyük değer katacaktır. Eğitim kentimiz ve ülkemiz için önemlidir. Dünyada eğitime büyük önem vermiş olan toplumların ilerlediğini görüyoruz. Günümüzde birçok konuda başarılı olan ülkelere baktığımızda ise o ülkelerin eğitim, bilim, teknoloji ve sanatta ileride olduklarını görmekteyiz.” şeklinde konuştu.
Konuşmasına, “Üniversitemizin 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni’ne hoş geldiniz.” diyerek başlayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepinizin bildiği gibi ülkemiz 15 Temmuz günü hain bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı. Bir grup hain; anayasal düzeni yıkmak, devletimizi ve milletimizi bölüp parçalamak, demokratik yollarla iktidara gelen hükümeti devirmek istedi. Halkın tercihi ile seçilen Cumhurbaşkanımızın hayatına kast eden bu vatan hainleri, Türkiye üzerine yüzyıllardır oyun oynayan ve ülkemize diz çöktürmek isteyen güçlerin taşeronluğunu yaptı.
246 şehit verdiğimiz ve iki binden fazla insanımızın yaralandığı bu kanlı darbe teşebbüsü, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği, milletimizin birlik ve beraberlik içinde ortaya koyduğu irade ile önlenmiştir. Milletimizin 15 Temmuz’da ortaya koyduğu irade, dünya siyasi tarihinde eşi görülmemiş bir kahramanlık ve cesaret örneğidir. Bu sayede vatan haini bu darbeci güruhun terör eylemleri önlenmiştir. Ülkemiz üzerine oynanan oyun boşa çıkarılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu alçak ve hain darbe teşebbüsünden sonra ülkenin güvenliğine yönelen tehditlere karşı ülke içinde ve ülke sınırları dışında çok daha güçlü ve kararlı adımlar atarak gereken cevabı vermiştir ve vermeye devam etmektedir. 15 Temmuz aynı zamanda bütün dünyaya bu milletin sahip olduğu değerlerin ne kadar güçlü olduğunu, “Yenikapı ruhu” diye tanımlanan birlik ve beraberlik duygusunun ne kadar derin olduğunu göstermiştir.
Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Avuçlarını ovuşturarak Türkiye’nin diz çökmesini bekleyen dış güçler ve onlara hizmet eden içerideki uzantıları Türkiye’nin gücünü bir kez daha iliklerine kadar hissetmişlerdir. Devletimiz, ülkemizi dört koldan ablukaya almak isteyen bu terör saldırılarına karşı koyarken demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde, insan hak ve özgürlüklerini koruyarak mücadeleye devam etmektedir. Bu vesile ile bu darbe teşebbüsünü planlayanları, yapanları, destekleyenleri ve işbirlikçilerini tekrar lanetliyorum.
Aziz şehitlerimize rahmet, ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyor, tedavisi devam edenlere şifa diliyorum. Üniversitemiz BESYO son sınıf öğrencisi Enes Gün de bu hain darbe teşebbüsünde gazi olmuştur. Cansiparane fedakârlığından dolayı Enes’e şükranlarımızı ifade ediyor, alnından öpüyorum. Enes’e bugün bir plaket vereceğiz.
Bir kez daha vurgulamak isterim ki Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Ülkemizin gücünü sınamak isteyenler bugün olduğu gibi, yarın da hüsrana uğrayacaklardır.
Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar,
İnönü Üniversitesi bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da ahlak, erdem ve insani değerler üzerine kurulu güçlü ve kadim medeniyetimize değer katmaya devam edecektir.
Eğitim, bilim, sanat, kültür, sağlık ve sporda ülkemizi daha ileri düzeye ulaştırmak için çalışıyoruz.
40 yılı aşan bir geçmişi ile üniversitemiz; bugün 14 Fakülte, 1’i Devlet Konservatuvarı olmak üzere 4 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu, 5 Enstitü, 1 Teknokent ve 23 Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne sahiptir. Üniversitemiz 7000 dekarlık Merkez Kampüsü ile birlikte 11 yerleşkede eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetini sürdürmektedir.
İnönü Üniversitesinin toplam çalışan sayısı 5608’dir. 1678’i akademik, 1867’si idari, 74’ü sözleşmeli, 69’u sürekli işçi, 28’i geçici işçi ve 1892 tanesi şirket personeli olarak çalışmaktadır. Üniversitemizde yaklaşık olarak 43500 öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir. Öğrencilerimizin dağılımı ise şu şekildedir: 25978 lisans, 9757 ön lisans, 3715 yüksek lisans ve doktora ve 3122’si ise uzaktan eğitim öğrencisidir. Yabancı uyruklu öğrencilerimizin sayısı ise yaklaşık 1200’dür.
Sevgili öğrenciler,
Sizler bizim için çok önemlisiniz, geleceğimizin teminatısınız. Devletimiz sizler için büyük imkânlar sağlamaktadır. Sizlere yeterli imkân ve uygun ortam sağlandığında yüksek başarıya ulaşacağınıza yürekten inanıyorum. Üniversiteler öğrencilerin sadece temel ve meslek bilgileri edindikleri bir yer değil, aynı zamanda onların kendi kendine öğrenebilme, teknolojiyi kullanabilme, sosyalleşme ve grup içerisinde çalışma yapabilme, sorgulama ve eleştirel düşünme yeteneğini kazandıkları ve geliştirdikleri yerlerdir. Bizim görevimiz sizler için uygun koşulları sağlamaktır. Bu çerçevede eğitim-öğretim faaliyetleri yanında kültür, sanat ve spor aktivitelerine katılmanız çok önemlidir.
Saygıdeğer Hocalarım,
Ülkemizde her alanda değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Eğitim, araştırma ve topluma hizmet süreçlerini denge içerisinde yürütmek, her birinde düzeyimizi önceki yıldan ileriye taşımak zorundayız. Değişen dünyayı yakalayacak bir vizyonu öğrencilerimize kazandırmak hedefimizdir. Üniversitemizin güçlü bir beşeri sermaye ve fiziki potansiyeli vardır. Fiziki altyapısını büyük ölçüde tamamlayan üniversitemiz, bundan sonra niteliğe odaklanacaktır. Bilimsel faaliyetler ve yayınlar daha fazla desteklenecektir. Öğretim üyelerinin ders yükününün azaltılması ve bilimsel çalışmalara daha fazla zaman ayırmaları sağlanacaktır. Disiplinler arası çalışmalar teşvik edilecektir. Sağlık ve temel bilimler alanlarında başarılı olduğumuz gibi, sosyal ve ekonomi içerikli çalışmalarda da başarılı olmak için gerekli destek sağlanacaktır. Akademik ve idari kadrolara yapılan atamalarda bilimsel nitelik, ehliyet ve liyakat esas alınacaktır. Yönetimde katılımcılık, şeffaflık ve ortak aklın harekete geçirilmesi önemlidir. Herkesin bilgi ve tecrübesinden yaralanmak temel anlayışımızdır. Bütün çalışanlarımızın işlerini daha iyi yapabilecekleri ortamlar hazırlanacaktır.
Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında üniversitemizi Türkiye’nin ilk on, dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına sokmaktır.
Sağlık alanında Üniversitemiz güçlü bir konumdadır. Turgut Özal Tıp Merkezi ve Karaciğer Nakli Enstitüsü şehrimizin göz bebeğidir. Karaciğer nakli konusunda dünya çapında eriştiğimiz düzeyi, kalp, akciğer ve hemen her alandaki nakillerde de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Kısa süre içerisinde Onkoloji Hastanesini kurup faaliyete geçireceğiz. Sağlık alanında atacağımız yeni adımlarla üniversitemizin sahip olduğu marka değerini daha ileri bir düzeye taşıyacağız. Aynı gün içerisinde muayene, tetkik, ameliyat ve taburcu işlemlerinin yapıldığı Gün Hastanesini hayata geçirmek için çalışıyoruz.
Sayın Bakanım,
Onkoloji hastanesini güçlü desteğiniz sayesinde bu yıl programa alabildik. Mimari projesini yapıyoruz. 2017 başında temelini atacağız. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, size, hükümetimize, milletvekillerimize teşekkür ediyorum.
Size daha önce arzettiğim üzere Hastanemizin çok büyük bir borç yükü mevcuttur. Ayrıca 100’den fazla hasta yatağımızı hemşire ve personel eksikliğimiz nedeniyle hizmete alamıyoruz. Hastanenin borcu ile idari ve akademik kadro tahsisi konusunda desteğinizi önemle istirham ediyoruz.
Sayın Bakanım, Saygıdeğer Misafirler, Üniversitemizin Değerli Mensupları,
Güç ve bilgi arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi üretmek ve teknoloji geliştirmek öncelikli hedefimizdir. AR-GE çalışmalarına olan destekleri artıracağız. Yurt içi ve yurt dışında bilimsel faaliyetlere katılımı destekleyeceğiz. TEKNOKENT ve Teknoloji Transfer Ofisinin birer yıldız haline getirilmesi hedefimizdir. Bilimsel etkinliklerde kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine çok önem veriyoruz.
ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA gibi öğrenci ve öğretim elemanı değişimi programlarından daha fazla kişinin yararlanması için çalışmalarımız sürmektedir. Üniversitemiz ile dünyadaki saygın üniversiteler arasında bilimsel ve kültürel işbirliği artırılacaktır. Bir dünya üniversitesi olmak ana hedefimizdir.
Üniversite-toplum ilişkileri her alanda güçlendirilecek, öğretim üyelerinin topluma katkıları artırılacaktır. Malatya ve çevresinin eğitim, sağlık, sanat, spor, tarih, kültür, tarım, sanayi ve hizmet sektöründeki potansiyelinin ortaya çıkarılması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesine üniversitemiz öncülük edecektir. İnönü Üniversitesi olarak, şehrimizin kamu kurumları, meslek kuruluşlarımız ve sivil toplum örgütleri ile her alanda işbirliği ve koordinasyon içerisinde şehrimize ve ülkemize değer katma azmi ve çabası içinde olacağız.
Güzel sanatların her alanına destek verilecektir. Topluma yönelik olarak kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenlemeyi üniversitemizin sorumluluğu olarak görüyoruz. Bütün faaliyetlerimizde çevreye duyarlılık esastır.
Çok güzel olan kampüsümüzü daha da geliştirmek için “Kampüs Master Planı” yapıyoruz. Hızla sonuçlandırılıp uygulamaya konulacaktır. Kampüsün görüntüsünü bozacak yapılaşmalardan kaçınılacaktır.
Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Sevgili Öğrenciler,
Bölgemiz küresel güçler tarafından 100 yıl önce olduğu gibi, bugün yeniden şekillendiriliyor. Etrafı bir ateş çemberine dönüşen Türkiye bütün zorluklara rağmen siyasi istikrarını sürdürüyor, demokratik düzenini yaşatıyor ve dünyadaki ekonomik krizlere rağmen ekonomik büyümesini devam ettiriyor. Bunları başarmamızı sağlayan temeller ise sahip olduğumuz güçlü devlet geleneği, milli ve manevi değerlerimiz ve kadim medeniyetimizdir. İnönü Üniversitesi olarak yapacağımız çalışmalarla ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmasına, birlik ve bütünlüğünün sağlanmasına, demokrasimizin derinleşmesine ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmaya devam edeceğiz.
Bu duygularla 2016-2017 Akademik Yılının üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, açılış törenimizi onurlandıran başta Sayın Bakanımız olmak üzere hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.”
Yapılan konuşmalardan sonra açılış dersini vermek üzere kürsüye davet edilen Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Enis Şahin, “Misak-ı Millî” başlıklı sunumunu yaptı.
Tören, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Prof. Dr. Enis Şahin ve Demokrasi Gazisi Enes Gün’e hediye ve plaket takdim edilmesiyle sona erdi.