3-9 Eylül “Halk Sağlığı Haftası” etkinlikleri çerçevesinde; Sağlıklı Yaşam teması kapsamında “Sağlıklı Yaşam Araçlarımız” ilçelerde Toplum Sağlığı Merkezleri çalışanlarımız ile birlikte kurban satış ve kesim yerlerine giderek Kist Hidatik hastalığından korunmak için; kontrol önlemlerinin alınması ve farkındalık oluşturulması amacıyla bilgilendirme çalışmaları yapılmakta olup, bu eğitim ve koruyucu önlemler bayram süresince devam etmektedir.
Kist Hidatik hastalığı, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan, hayvanlardan insanlara bulaşan ve insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi pek çok organına yerleşen kistlerin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Hayvan kesimleri sonrası kistli ve hastalıklı sakatatları toprağa gömmek yerine, rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmeleri kist hidatiğin sorun olmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
Hastalıktan korunmak için;
* Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar sağlıklı olup olmadığından emin olunmayan sakatat ve çiğ et verilmemesi,
* Çiğ ve iyi pişmemiş et tüketilmemesi,
* Kurban Bayramında kesilen hayvanların kistli organlarının köpeklere yedirilmemesi derin bir çukura gömülmesi,
* Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmesi, içme ve kullanma sularının temiz olması, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi,
* Hayvanların kesilmesi sırasında kişisel hijyen kurallarının ihmal edilmemesi,
* Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların kedi-köpeklerle temasından sonra ellerin bol su ve sabunla yıkanmasının koruyucu halk sağlığı açısından önemini belirtir, bu vesileyle halkımızın kurban bayramını kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.
BAYRAMINIZ SAĞLIKLI OLSUN
Dr. Kemal ŞENER
Malatya Halk Sağlığı Müdürü