Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kurban Bayramı öncesinde özellikle Bayram temizliği yapacak ev hanımlarını uyardı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Yaklaşan bayram nedeniyle özellikle evlerde bayram temizliğinin hız kazanacağı ve temizlik ürünlerinin kullanımın artış göstereceği düşüncesiyle kamuoyunun bilgilendirilmesi ihtiyacı duyulmuştur” denildi.
Açıklamada, Bakanlığın yıl boyunca yaptığı denetimlere dikkat çekildi, “Deterjan, kuvvetli asit baz gibi ürünlerin denetimleri yıl boyunca devam etmekte olup, bu ürünlerin içeriğinde bulunan nonilfenol ve nitrik asit miktarları akredite laboratuvarda kontrol edilmektedir. Bunun yanı sıra tüketicilerimizin kullanmış oldukları temizlik ürünlerinde bulunması zorunlu olan ürün etiketleri, tüketicilerimizin doğru bilgilendirilip bilgilendirilmediğinin tespiti amacıyla da ayrıca kontrol edilmektedir.” İfadelerine yer verildi.
DENETİM SONUÇLARI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimlere ilişkin verileri de açıkladı. O verilere göre 2014 yılında 80.597 adet, 2015 yılında 1.540.225 adet ürün denetlendi ve güvensiz olduğu tespit edilen 3.562 ürün için 50.295 TL para cezası uygulandı.
2016 yılında denetlenen 80.094 üründen 1.211 adet üründe güvensizlik tespit edildi ve 16.675 TL para cezası uygulandı. 2017 yılı ilk 7 ay verileri ise güven verdi. Denetlenen 57.036 üründe güvensizlik tespit edilemedi.
“ÇAMAŞIR SUYU İLE TUZ RUHUNU KARIŞTIRMAYIN”
Açıklamada tüketicilerin temizlik ürünü satın alırken mutlaka orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanım sırasında ambalaj üzerinde yer alan uyarıları okumaları sağlık ve güvenlik açısından büyük önem arz ettiği belirtildi.
Bunun yanında çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasalların çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması ve gıda maddeleri ile aynı yerde bulundurulmaması gerektiğine vurgu yapıldı.
Bakanlık, kuvvetli asit ve baz olarak nitelendirilen tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo açıcı gibi ürünlerin kullanımı sırasında yapılan en büyük yanlışın bu ürünlerin çamaşır suyu gibi ürünlerle karıştırılarak kullanımı olduğuna vurgu yaptı bu konuda da tüketicileri uyardı.
Bu tür yanlış kullanımlar sonucunda solunum sisteminde ciddi hasarlar oluşabileceği hatta ölümcül kazalar meydana gelebileceğinin altı çizildi, “Söz konusu ürünlerin kullanımı sonrası kusma, ishal, tansiyonda düşme, solunum problemleri, deri ve gözde iritasyon gibi zehirlenme belirtileri gözlenirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) 114 numaralı telefonunu veya Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 numaralı telefonu aranmalıdır” denildi.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİ NASIL DAHA GÜVENLİ KULLANILIR?
Öte yandan İstanbul Kağıthane Belediyesi de “Temizlik Ürünlerinin Güvenli Kullanımı” konulu bir bilgilendirme toplantısı ile konuyu ele alacak. 24 Ağustos Çarşamba günü saat 10.30’da Kağıthane Belediyesi Ana Bina Meclis Salonu’ndaki toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nden Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan ve İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Boz katılacak.
Bülten / Gümrük ve Ticaret Bakanlığı