‘Muhtarlık Akademisi’nde ilk dersi veren Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Kurtulmuş:
Malatya Son Derece Güçlü Bir İl
Malatya Büyükşehir Belediyesi ile İnönü Üniversitesi tarafından muhtarlara yönelik düzenlenen ‘Muhtarlık Akademisi’ törenle başladı. Akademi’de ilk dersi, açılış törenine katılan Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş verdi.
15 Mart Çarşamba günü saat 11.00’de İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine; Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş, Malatya Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ile muhtar ve İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri katıldı.
Kızılay: Üniversitemiz şehrimize ve ülkemize değer katıyor
Törende ilk konuşmayı yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi’nin 42 yıllık birikime ve güçlü bir beşeri sermayeye sahip olduğunu belirterek, eğitim-öğretim kapasitesi, araştırma faaliyetleri, kültür, sanat ve spor etkinlikleriyle şehrimize ve ülkemize değer kattığını söyledi. Günümüzde öğrenme ve eğitimin her alanda çok önemli hale geldiğini belirten Kızılay, “Üniversitemizin birikimini bu açıdan şehrimizin ve ülkemizin hizmetine sunmak temel amacımızdır. Üniversitemiz ile Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtar dernekleri ile istişarelerimiz sonucunda ortaklaşa düzenlenen Muhtarlık Akademisi de bu anlayış ve çabanın bir ürünüdür. Muhtarlarımız demokrasimizin kılcal damarlarıdır. Toplum ile devlet arasındaki ilişkiyi doğrudan kuran seçkin liderlerdir. Milletin değerlerini taşıyan, toplumun seçilmiş temsilcileridir. Bu program çerçevesinde muhtarlarımıza, alanlarında uzman olan öğretim üyeleri tarafından kapsamlı bir şekilde konferans, panel ve toplantılar düzenlenecektir” dedi.
Ülkemizin önünü kesme çalışmaları başarısız olmaya mahkûmdur
Son günlerdeki gelişmelere de değinen Prof.Kızılay, “Şanlı tarihimizin birçok evresinde yaşananlara benzer şekilde bugün de devletimizi ve milletimizi tehdit eden gelişmeler ile karşı karşıyayız. Gezi olayları ile başlayan, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle zirveye çıkan olaylar, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin birlik ve beraberliğiyle, göğsünü siper etmesiyle hezimete uğratılmıştır. Taşeron terör örgütleriyle yapamadıklarını, Hollanda gibi küçük ülkeler üzerinden tekrar test etmektedirler. Ülkemizin önünü kesme çalışmaları
başarısız olmaya mahkûmdur. Biz güçlü bir ülkeyiz ve her zaman güçlenerek daha güçlü olmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Çakır: Muhtarlarımızla sürekli diyalog içerisindeyiz
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise törende yaptığı konuşmada muhtarlarla sürekli diyalog içerisinde olduklarını belirterek, muhtarlarla ilişkilerin daha ileri boyutlara getirilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı’nı kurduklarını söyledi. Muhtarlık Akademisi’nin kurulması için önceden düşüncelerinin olduğunu kaydeden Başkan Çakır, “Bu düşüncemizi muhtar dernek başkanlarımızla, muhtarlarımızla konuşarak hayata geçirdik. Konuyu Rektörümüzle görüştük. Sağolsun Rektörümüz de göreve geldiği günden beri bizimle her türlü konuda diyalog halindeler. Toplamda 716 tane mahalle muhtarlığımız var. Bu akademiden 460 muhtarımız faydalanmak istediğini belirtti. Diğer muhtarlarımızda ulaşım ve zaman kısıtlılığından dolayıkatılamadılar. Muhtarlar Akademisi programımıza destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yaşar: Önemli bir gelişme
AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar da yaptığı konuşmada muhtarlığın 184 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, ‘Muhtarlık Akademisi’nin önemli bir başlangıç olduğunu söyledi. Bugüne kadar muhtarların önemi ve gelişimi konusunda yeterli çalışmaların yapılmadığını kaydeden Yaşar özetle şunları söyledi: “Bunun farkına varan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve İnönü Üniversite Rektörlüğü’ne teşekkür ve minnettarlığımı arz ediyorum. Önemli bir gelişme. Çünkü muhtarlar, bu toplumu oluşturan mikroorganizmalardır. Onun parçasıdır. Burada muhtarların devlet yapısını bilmesi, iletişimi bilmesi, çözüm yöntemlerini bilmesi, bu konuda bilinçli olması, asıl önemlisi de artık Cumhurbaşkanımızla görüşecek olan muhtarlarımızın sertifikalı olması, bu daha sevindirici bir şey. Bu Türkiye’nin ne denli geliştiğini gösteriyor. İnşallah 16 Nisan referandumuyla,sertifikalı muhtarlarımız Türkiye’nin aydınlık geleceğine ışık tutacaklar. Onların yol göstericiliğiyle Türkiye daha gelişecek. Malatya da daha güzel günler görecek.”
Çalık: Muhtarlar gece-gündüz çalışır
Törende daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık bir konuşma yaptı. Programın düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay’a teşekkür eden Öznur Çalık, muhtarlığın Arapça’da seçilmiş kişi demek olduğunu söyledi.
Muhtarların seçildiği andan itibaren mahallenin her türlü derdiyle ilgilendiğini kaydeden Çalık, özetle; “Muhtarlarımız her türlü derde derman olmak için gece gündüz çalışırlar. Kendisi için değil, milleti için isterler. Sizin bize getirdiğiniz talepler, hem milletvekili arkadaşlarımız hem belediye başkanlarımız hemde hükümetimiz tarafından çok anlamlı bulunur. Bütün süreci sizin üzerinizden götürürüz. Siyasetteki en önemli yol
arkadaşlarımızdan birisi siz muhtarlarımızsınız. Hizmetteki yol arkadaşlarımızdan birisiniz. Eğer milli irade bir çınarsa, bu çınarın özü ve çekirdeği muhtarlarımızdır.
Demokrasinin en önemli halkasının muhtarlık olduğunu biliyoruz. Bu vesile ile de muhtarlarımızın bugüne kadar bize getirdiği sorunları cevaplamak için mücadele ettik. Biz muhtarlarımızın kendi derdiyle, problemiyle hemhal olması dışında, milletimizin derdiyle problemleri ile hemhal olduğunu biliyoruz. Milletimizin dertlerini bize ileten, muhtarlarımızın dertlerinin ne olduğunu da sayın cumhurbaşkanımız çok iyi biliyordu. 94 TL olan muhtarlık maaşını bugün 1.400 TL’ye çıkarılması dahil olmak üzere muhtarlarımızın hakları ile ilgili çok önemli düzenlemeler yaptık. Verdiğimiz rakam ne olursa olsun muhtarlarımızın verdiği hizmetin karşılığının olmadığını biliyoruz. Çünkü 24 saat, gece gündüz mesai harcıyorsunuz. Demokrasimizin mihenk taşı, çimentosu muhtarlarımızınhepsi mahallelerinizde Türkiye’yi temsil ediyorlar.”
Toprak: Türkiye’de ilk defa
Malatya Valisi Mustafa Toprak ise yaptığı konuşmada muhtarların mahalle, vilayet ve ülke için önemli olduğunu belirterek, ‘Muhtarlık Akademisi’nin de çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Muhtarların kurumlar arasında köprü görevi üstlenen en kilit noktadaki kişiler olduğunu kaydeden Vali Toprak, “Dolayısıyla sizlerin iyi yetişmeniz, iyi temsil edilmeniz ve sizlere verilen değerin artması hepimiz adına önemlidir.
Hükümetin vatandaş odaklı, insan odaklı bir bakışı var. Bu bakışın gerçekten en ücra noktaya kadar yansıtılmasında sizlerin önemli işlevleri var. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hem hükümet, hem mahalli idareler, hem yerel yönetimlerimiz tarafından size verilen önem ortaya çıkıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın sizleri külliyede konuk etmesi sizlere verdiği önemin tezahürüdür.
Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımızı, Rektörümüzü ve çalışma arkadaşlarını tebrik etmek lazım. Belki Türkiye’de ilk defa bilimsel anlamda yapılan ve muhtarlarımızın etkinliğine, yetişmelerine toplum içerisinde rollerini daha etkin hale getirmelerine yönelik bir program” şeklinde konuştu.
Kurtulmuş: Her türlü takdirin üzerinde
‘Muhtarlık Akademisi’nin açılış törenindeki son konuşmayı Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş yaptı. Programın düzenlenmesinden dolayı Malatya Büyükşehir Belediyesi ile İnönü Üniversitesi’ne teşekkür eden Kurtulmuş, projenin çok anlamlı ve değerli olduğunu söyledi. Projenin bundan sonraki yıllarda da devam etmesi temennisinde bulunan Numan Kurtulmuş, “Malatya, siyasi bakımdan son derece güçlü bir ilimiz. Geçmiş dönemlerde de Türkiye siyasetine önemli siyasetçileri kazandırmış olan bir yer. İnönü’yü, rahmetli Özalı, Recai Kutan’ı ve çok değerli siyaset adamlarını Türkiye siyasetine kazandırmış olan, oldukça önemli, köklü, siyasi gelenekleri olan illerimizden birisi. Malatya bugünde bu özeliklerini sürdürüyor ve Türkiye siyasetine önemli katkı vermeye devam ediyor. Aynı şekilde İnönü Üniversitesi de 42 yıldır memleketimizde önemli bir şekilde üniversite ayağında katkıda bulunuyor. Burada çok önemli ilmi çalışmaların yapılmasına, güçlendirilmesine vesile olan
çalışmalar sürdürülüyor. Ben son geldiğimde buradaki Karaciğer Nakil Merkezinin açılışına katıldığımı hatırlıyorum. Ayrıca üniversitedeki çok önemli akademisyen arkadaşlarımla bir toplantı yaptığımı hatırlıyorum. O günden bu güne tıp fakültesinin özellikle karaciğer naklinde çok önemli hizmetler yaptığını biliyorum. Diğer fakültelerimizde de çok ciddi gelişmeler oldu.
Böyle bir şehirde Muhtarlık Akademisi gibi orijinal, özgün bir fikirle Üniversite ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile bu çabanın ortaya konulması her türlü takdirin üstündedir. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu oluşuma güç veren, ruh veren siz değerli muhtarlarımızı da tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Muhtarların, devlet-millet kaynaşmasının en önemli unsurlarından birisi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Muhtar kardeşlerimiz de yeni Türkiye’nin, güçlü Türkiye’nin en önemli noktalarından birisiniz. Siz yıkılmadığınız sürece, siz dik durduğunuz sürece, Allah’ın izniyle Türkiye dik durmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş konuşmasında ayrıca Türkiye ve Dünya gündemi ile ilgili açıklamalarda da bulundu.
Sertifikaların Beştepe’de verilmesi talebi
Prof. Kurtulmuş, muhtarların, eğitim sonunda verilecek olan sertifikaların Beştepe’de yapılacak olan bir Muhtarlar Toplantısı’nda verilmesi yönündeki taleplerini, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini söyledi.