Battalgazi ilçesine bağlı Eskimalatya bölgesinde yaşanan sulama suyu sorununun çözümü için Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın öncülük yapması istendi. Bu kapsamda, Eskimalatya bölgesinin bazı mahalle muhtarları, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti.
Battalgazi ilçesine bağlı Eskimalatya bölgesinde yaşanan sulama suyu sorununun çözümü için Eskimalatya bölgesinde bulunan Kuluşağı Mahallesi Muhtarı Mehmet Başer, Karakaşçiftliğiköyü Mahalle Muhtarı Şevket Yavuz, Karaköy Mahalle Muhtarı Ali İlçin, Göller Mahallesi Muhtarı Abdulvahap Oğuz, Çolakoğlu Mahalle Muhtarı Şahin Çolakoğlu, Ağılyazı Mahallesi Muhtarı Yunus Alkan, Karatepe Mahallesi Muhtarı Gazi Yoldaş, Yarımcahan Mahallesi Muhtarı Hasan Herdili ve Adagören Mahallesi Muhtarı Şeref Doğan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, muhtarların görüş ve önerilerine önem verdiklerini belirterek, “Bugün Battalgazi mahalle muhtarlarımızın bir kısmı ziyaretimize geldiler. Bu ziyaret vesilesiyle hoş geldiniz diyorum. Mahallelerimizle ilgili sorunları birlikte istişare edeceğiz, çözüm önerilerini dinleyeceğiz. Netice itibariyle mahallelerimizin hakikaten çağdaş ve modern anlamda bir belediye hizmeti ile tanışması veyahut ta örtüşmesi noktasında gayretlerimiz son surat devam ediyor. Şu anda da bütün sahada hem Park Bahçeler Müdürlüğü olsun, hem Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz olsun, hem Fen İşleri ve İmar Müdürlüğümüz olsun, her konuda yoğun bir çalışma içerisindeler. Tabi muhtarlarımızın görüş ve düşüncelerini alarak bizde bundan sonraki yön haritamızın ve yön pusulamızın oluşmasında, muhtarlarımızın, seçilmiş insanlarımızın görüşleri bizim için anlamlı, önemli ve manidardır. Bu anlamda muhtarlarımızın burada bulunmasından ve burada bizleri ziyaretinden duyduğum memnuniyetimi ifade ediyorum” dedi.
Battalgazi Ziraat Odası Başkanı ve Kuluşağı Mahallesi Muhtarı Mehmet Başer ise, sulama sorununa dikkat çekerek, “Battalgazi bölgesi 70 bin dönüm arazi çok mağdur durumda. Biz daha önce Kapıkaya ile ilgili bazı görüşmeler yaptık, sağ olun sizlerde ilgilendiniz ama, bu uzun vadeli bir iş gözüküyor. Bu ovaya mutlaka bir çözüm bulmamız lazım. Kapıkaya mı olur, Karakaya Barajı’ndan bir çözüm mü olur? daha önce Yarımcahan Sulama Projesi diye bir proje yapıldı, iptal edildi. Elektrik maliyeti çok yüksek diye iptal edildi. Halen o proje duruyor. Şu anda biliyorsunuz güneş enerjili sistemler çıktı, bu projeyi tekrar hayata geçirip, bu güneş enerji sistemi ile tekrar hazır hale getirebilir miyiz? Bu konuda sizden destek bekliyoruz. O konuda sizden de eminiz, elinizden ne gelirse yapacağınızdan eminiz. Ankara’da da bazı görüşmeler düşünüyor muhtarlarımız. Bu konuda da bizlere öncülük yaparsınız teşekkür ederiz” diye konuştu.
Yarımcahan Mahallesi Muhtarı Hasan Herdili’de, Battalgazi Belediyesi’nin yaptığı hizmetlerden memnun olduklarını belirterek, Gerçekten büyükşehir olduktan sonra özellikle yapılan hizmetlerden dolayı biz çok memnunuz. Gerek asfalt ve gerek diğer konularda gerçekten Battalgazi Belediyesi olarak sizlere minnettarız” dedi.
Herdili, sulama suyu konusunda yaşanan soruna dikkat çekerek, “Yalnız Ziraat Odası başkanımızın da belirttiği gibi bizim Yarımcahan ovası 8 köyü kaplıyor. Toplamda 75 bin dönümlük bir arazi. 1990’lı yıllarda bir proje yapılmıştı, önce Kapıkaya, orası iptal edildi, Barajdan pompalarla su alma orada iptal edildi. Biliyorsunuz sulama sistemlerimiz de bir
kooperatif var olmuyor. Yarımcahan iyi kötü götürüyoruz. Kısmen sulayabiliyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz. Bu alanın tamamına bir su projesi düşünülmesi için sizin önderliğinizde gerekli bu konunun çözümü için inşallah bir çaba göstermenizi rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Eskimalatya bölgesinde yaşanan sulama sorununun çözümü için yapılacak istişare sonucunu ilgili makamlara ileteceklerini belirten Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Her yaz sulama problemi yaşıyoruz. Bu yılda mevsimin kurak geçmesi, önümüzdeki sulama mevsiminin hakikaten çok sıkıntılı olacağı işaretini veriyor. Temennimiz odur ki Cenab-ı Allah rahmetini buraya esirgemesi ve bol rahmetiyle müşerref olalım ki o memlekette en azından insanlarımız bu yazı rahat atlatsın. Ancak bunlarla ilgili de doğal bir kaynağın bulunup vatandaşımızı da maddi anlamda fazla üzmeden bir sistem üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Muhtarlarımızın ve Ziraat Odası Başkanımızın özellikle oradaki 75 bin dönümlük arazinin sulanması noktasında mevcut su kaynaklarında hangi alternatifler üzerinde yararlanılabilir, bunun değerlendirmesini hem muhtarlarımızla yapacağız, hem de yaptığımız değerlendirmenin sonuçlarını ve önerilerini ilgili makamlara yöneltmek noktasında da bir istişare cihetine gideceğiz. Hakikaten Kapıkaya Barajı’nın su debisinin yüksek olması durumunda, şu anda alternatif anlamında sulama durumunda olan yerlere ek olarak da, Yarımcahan, Çolakoğlu ve Ağılyazı, Şişmanlı ve Kuluşağı bölgesine de bir hattın verileceği şeklinde bir değerlendirme yapılıyor. Orada da olmazsa artık sizlerinde dediği gibi güneş enerjisi dediğimiz doğal enerjiden karşılama imkanımız olursa da Karakaya barajından oraya su ulaştıracak bir güneş enerjisi dönüşümünü Orman Su İşleri bakanımıza, gerek milletvekillerimiz, gerekse bakanlığımızın da bize mihmandarlık etme noktasında Ankara ziyareti ile bunu gerçekleştirmeye gayret ederiz” dedi.