Malatya Dernekler Federasyonundan Pütürge Belediyesine Ziyaret
Malatya Dernekler Federasyonu (MADEF) Başkanı...
Başkan Şerifoğulları, Rızaiye Mahallesi’nde Vatandaşlarla Bir Araya Geldi
Hizmet, eser ve gönül belediyeciliği...
Malatya Dernekler Federasyonu (MADEF) Başkanı...
Hizmet, eser ve gönül belediyeciliği...
Niyazi Mısri Mahallesi’nde bulunan tarihi Karakaş Konağı’ndan öğle saatlerinde duman çıktığını gören vatandaşlar, durumu hemen itfaiye ekiplerine bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, konağın ikinci katında çıkan yangına müdahale ederek, kontrol altına aldı. Yıllardır boş olan konağın ikinci katında maddi hasar oluşurken, polis ekipleri yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlattı.
Yangını söndürme çalışmaları sırasında Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hanifi Acar ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay olay yerine gelerek, görevlilerden bilgi aldı. Acar, yangın ihbarının alınmasından sonra 3 adet itfaiye aracının hemen müdahalede bulunduğunu belirterek, yangının kontrol altına alındığını söyledi. Yangının çıkışı konusunda net bir bilginin henüz olmadığını belirten Acar, tahmin olarak ise yangına sebebiyetin dışarıdan olduğunu söyledi. Balici ya da tinercilerin boş bulunan konakta yangına sebebiyet verdiği tahmin edilirken, kesin bilginin ise polisin araştırmasından sonra ortaya çıkacağı belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2001 yılında restorasyonu yapılan Karakaş Konağı’nın bir dönem Malatya Evi ya da Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılması düşünüldü. Çevresindeki arsaların kamulaştırılmaması nedeniyle yüksek binalarla çevresi kapanan konakta, zaman zaman küçük çaplı yıkılmalar yaşanmış ve eleştiri konusu olmuştu. 2005 yılında Sanatçı Şükriye Tutkun’un ‘Uyan Sunam Uyan’ adlı Malatya türküsüne klip çektiği konağa, daha sonra merkezi İstanbul’da bulunan Malatya Eğitim Vakfıı’nın (MEV) da talip olduğu biliniyor. 2006 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Malatya İl Özel İdare Müdürlüğü’ne devri yapılan tarihi konak, sonraki dönemlerde yeniden Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne devredilmişti. Daha sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, Karakaş Konağı’nı Vakıf Müzesi olarak kullanmak istemesi üzerine, tarihi konak bu sefer de süresiz olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredildi. 2011 yılında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) verileceğini açıklanan konak, 12 Ağustos 2011 tarihli Malatya Valiliği açıklaması ile tarihi Karakaş Konağı’nın restore edilerek, Malatya Barosu hizmet binası olarak kullanılmasına karar verildiği duyuruldu. 2013 yılında ise tarihi Karakaş Konağı yine açılamadan ortada kaldı. Baroya verilen konak daha sonra yeniden alınarak, İl Özel İdaresine tahsis edildi. Konağın şu sıralar ise Özel İdarenin Malatya’nın büyükşehir olması nedeniyle Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devrinin olacağı öğrenildi