Malatya’da Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası dolayısıyla tören düzenlendi.
Tören Yeşiltepe’de Büyükşehir belediyesi Trafik Parkı’nda gerçekleştirildi. Törene Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Dr. Örem Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, kam k urum ve kuruluşu yöneticileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.
Battalgazi Belediyesi’nin Mehteran Takımının gösterisi ile başlayan tören daha sonra Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
Törende ilk konuşmayı yapan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ve Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevket Keskin, “Sabrı olmayın bir millet sevgiyi de anlamaz, hoşgörüyü de anlamaz. Eğer trafikte bir birimize sabır, sevgi ve saygıyı gösterirsek, bugünkü teknolojide bugünkü yollarda kazanın olması mümkün değil. Eğitim şart. Ama güzel eğitim şart. Özellikle trafikte çok önemli. Karayollarına gitmeyen, yük taşımayan, hangi viraja nasıl gireceğini bilmeyen sadece küçük araba kullanan insanları getirip ehliyet verirseniz, geride durup trafik için ağlamaya gerek yoktur. Çok eskiden vardı, Emniyette iken, Karayollarında iken. En son da ehliyet verildiği zaman üçlü bir komisyon vardı, ama bunlar kalktı. Milli Eğitim’in görevi bence tamamen okuması-yazması var mı, trafik kurallarını biliyor mu, bilmiyor mu bunu yapması lazım. Ama bakıyorum, motordan ders vermişler. Bugünkü teknolojiye baktığınız zaman motorun kaputunu açmanız mümkün değil. Servisler açtırmaz. ‘Arabamı kaldığı yerde bırak, bana telefon aç, ben arabamı alırım’ diyor. Burada öğreteceğimiz 3 temel kural var, sevgi, saygı ve sabrı öğreteceğiz, trafik kurallarını öğreteceğiz, en önemli öğreteceğimiz ise direksiyonu nasıl kullanacağıdır. Sadece ‘Direksiyonu al, sağdan git, 30’u geçme, 40’ı geçme’ derseniz, her gün ağlamak, her gün sızlamak işte başımızın belası. Başta ticari amaçla kullanan şoför arkadaşlarımızın ve sürücülerimizin trafik kurallarına uymalı. Anne babalar çocuklarının altına 2 bin lire, 3 bin liralık aracı verip, egzozunu da yüksek sesle şehrin içerisinde gezerek ve 30 kilometre hızla 100 ve 150 kilometre hızla giderseniz kaza kaçınılmaz olur. Bundan dolayı bütün aileler, anne ve babalara sorumluluk düşüyor. Sadece Emniyetin köşelerde radar saklamakla, ceza yazmakla bunların önleneceğini ben tahmin etmiyorum.” İfadelerini kaydetti.
Törende konuşan Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, “Günümüzde devletlerin gelişmişlik göstergelerinden birisi de trafik ve trafik güvenliğine verilen önemdir. Modem hayatın ayrılmaz bir parçasını oluşturan Trafik, günlük yaşamda birçok kolaylık sağlamasına ve insan yaşamına refah katmasına rağmen, çeşitli olumsuzlukları ve sorunları da beraberinde getirmektedir. Ülkeler bazında değişiklik göstermekle birlikte, trafik sorunu hayatın önemli ve kaçınılmaz unsurlarından birisi haline gelmiştir. Her geçen gün biraz daha artan trafik ve onun yol açtığı sorunlar, içinde yaşadığımız yüzyılda bütün Ülkelerin ve ülkemizin de en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Bu sorunun çözümü, toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Amacımız; vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini, basit trafik kurallarına uymalarım sağlayarak korumak ve marka şehrimizi trafik yönünden de daha güvenli bir seviyeye getirmektir. Bu denetimler neticesinde İlimiz genelinde 2015 yılma oranla 2016 yılında ölümlü kaza sayısında yüzde 20 azalma sağlanmıştır. İl Emniyet Müdürlüğü olarak trafik sorununun çözülmesi konusuna büyük önem vermekteyiz. Bu amaçla trafik kazaları incelenerek, kazaların meydana geliş yerleri sebepleri tespit edilmekte, bu doğrultuda kontrol planlan hazırlanarak denetimler gerçekleştirilmektedir. 2016 yılında İlimiz merkezinde yapılan bu kontrol faaliyetleri sonucunda: yük taşımacılığı denetiminde; 2016 yılı için 5.548 araç kontrolü hedeflenmiş, 9.728 araç kontrol edilerek hedef yüzde 75 oranında aşılmıştır. Yolcu taşımacılığı denetiminde: 2016 yılı için 3.539 araç kontrolü hedeflenmiş, 5.520 araç kontrol edilerek hedef yüzde 56 oranında aşılmıştır. Alkol denetiminde; 2016 yılı için 27.420 araç kontrolü hedeflenmiş, 28.524 araç kontrol edile hedef yüzde 4 oranında aşılmıştır. Motosiklet-Motorlu Bisiklet denetiminde; 2016 yılı için 1.981 araç kontrolü hedeflenmiş, 5. 007 kontrol edilerek hedef yüzde 153 oranında aşılmıştır. Emniyet kemeri denetiminde: 2016 yılı için 39.951 araç kontrolü hedeflenmiş. 48.412 araç kontrol edilerek hedef yüzde 21 oranında aşılmıştır. Yine yapılan bilimsel araştırmalarda araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın alkollü araç kullanmak kadar kazaya neden olduğu anlaşılmıştır. Bu kapsamda 2016 yılında Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüzce ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarını en aza indirmek maksadıyla seyir halinde cep telefonu kullanan sürücülere yönelik yapılan kontrol faaliyetlerine de ağırlık verilmiştir. Bu faaliyetler sonucunda 2015 yılında seyir halinde iken cep telefonu ile konuşmaktan 3.455 araç sürücüsüne işlem yapılırken, 2016 yılında 6. 375 araç sürücüsü hakkında işlem yapılmıştır.” Şeklindeki bilgileri verdi.
İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, “Biz de Malatya il Jandarma Komutanlığı olarak sorumluluğumuzu biliyoruz, ilimizde trafik bilincini, duyarlılığını arttırmak ve trafik güvenliğini daha iyi noktaya getirmek için çalışıyoruz. Bu konuda denetim yapıyor eğitim veriyoruz. Denetimlerdeki esas amacımız vatandaşlarımıza ceza yazmak değil, sürücülerin ve masum insanların can ve mal güvenliğini korumaktır. Malatya İl Jandarma Komutanlığında 15 Jandarma Trafik Timi ile toplam 6.765 kilometrelik karayolunda trafik hizmetlerini yürütmekteyiz. Jandarma Trafik sorumluluk alanında son beş yıl içerisinde; 1.521 trafik kazası meydana gelmiştir. 51 vatandaşımız hayatı kaybetmiş, 2.304 vatandaşımız yaralanmıştır. Bir önceki beş yıllık dönemde hayatını kaybedenlerin sayısı 80 iken son 5 yıllık dönemde alınan önleyici tedbirler ve iyileşen yollar ile sayı 51’e düşmüş, trafikteki ölüm olaylarında yüzde 37 oranında meydana gelmiştir. Trafik Denetimlerinin daha etkin, yoğun ve verimli uygulanması maksadıyla, trafik kazalarına en çok sebebiyet verdiği anlaşılan hız, alkol etkisi altında araç kullanma, kavşaklarda önceliğine uymama, dönüş kurallarına uymama, taşıt yolunda yürüme karşıya geçiş kurallarına uymama gibi ihlaller ile mücadeleye yönelik çalışmalarımız planlı bir şekilde devam edecektir.” şeklinde konuştu.