Elazığ Belediyesi öncülüğünde sürdürülen medeniyetler merkezi tarihi Harput’un UNESCO yolculuğu, TRT Haber ekranlarından ana haber bülteniyle milyonlara ulaştırıldı.
Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, binlerce yıllık tarihi mirasa sahip Harput’un Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin 16 Mayıs 2017’de UNESCO’ya yapacakları başvuru öncesinde çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürüyor.
Elazığ Belediyesi ve Ankara’da bulunan Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle Harput’un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasına ilişkin çalışmalar doğrultusunda geniş katılımlı toplantılar devam ederken, TRT Haber de Harput’u ekranlarına taşıyarak, yapılan çalışmalara ilişkin Başkan Yanılmaz ile gerçekleştirilen röportajı izleyicilerle buluşturdu.
Efsanesiyle bütünleşen tarihi Harput Kalesi bir diğer adıyla Süt Kalesi, Ulu Camii ve Anadolu’nun en eski mabetlerinden Meryem Ana Kilisesi gibi pek çok tarihi yapıyı ekranları aracılığıyla milyonlara ulaştıran TRT Haber’e konuşan Başkan Yanılmaz, kültürüyle sanatıyla, önemli bir medeniyetler merkezi olan Harput’un tüm dünya tarafından tanınmasını istediklerini söyledi. Başkan Yanılmaz, Harput’un tarihi dokusunu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda Harput’un sahip olduğu değerin UNESCO tarafından da tescil edilmesini amaçladıklarını anlatarak, “Yapacağımız çalışmalarla, Harput’u yeniden tarihi misyonuna kavuşturacağız ve evrensel bir değer olarak hak ettiği yere taşıyacağız.” dedi
Paris’te 16 Mayıs 2017’de UNESCO çatısı altında Harput için bir tanıtım programı düzenleyeceklerini de ifade eden Başkan Yanılmaz, tanıtım programı kapsamında ünlü tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olarak katılacağı Harput konulu bir konferans düzenleneceğini kaydetti.
Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar ise çalışmalara ilişkin değerlendirmesinde “Harput şehrimizin ve ulusumuzun mirası olmaktan öte dünya mirası olarak, hak ettiği yeri alacaktır. Bugün sessiz ve suskun olan bu şehir, artık konuşan bir şehir olacaktır” dedi.