Vali Kaban, Kayısı Üreticimiz Elindeki Ürünün Değerinin Farkına Varması Lazım
Vali Ali Kaban, ilimizde göreve başladığı ilk gün yaptığı basın açıklamasında Ordu Valiliği sırasında fındık ile ilgili sorunların çözümü konusunda yaptırmış olduğu çalışma sırasında Malatya Kayısısının da Ordu Fındığının sorunlarına benzer sorunları olduğunu öğrenmiş olduğunu ifade edip Kayısı içinde böyle bir çalışmaya imza atacağını belirtmişti.
Vali Kaban, bu amaçla geçtiğimiz hafta ve dün üreticiler, ihracatçılar ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri bir araya gelerek konuyu ele almıştı.Bu günde konu ile ilgili Resmi Kurum ve Kuruluş yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirip istişarelerde bulunarak basın mensuplarına çalışmalarda gelinen nokta hakkında açıklamalarda bulundu.
Toplantıya İl Jandarma Komutanı J. Alb. Şerafettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ahmet Turan Karaca, Vergi Dairesi Başkanı Yunus Boyraz Küçük ve Orta Dereceli Mükellefler Grup Başkanı Mehmet Polat, İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Duran, İl Halk Sağlığı Müdür v. Dr. Burak Yıldırım, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey katıldı.
Vali Kaban, toplantı sonunda yaptığı açıklamada; Tahmini 142 bin ton olarak açıklanan kuru kayısı rekoltesinde mevsimsel şartlar dolayısıyla yüzde 40-45 oranında bir kayıp olduğunu belirterek, bu kayıp dolayısı ile önümüzdeki günlerde kayısı fiyatlarında ciddi manada yükseliş olacağını söyledi.
Vali Kaban, Toplantılarda, katılımcıların kayısıda fiyat ve stokta bir istikrar sağlanması halinde, gerek üreticinin, gerek ihracatçının ve tüccarın gerekse de tüketicinin kazanabileceği pozisyona gelecek bir sonucu elde etmenin mümkün olduğunu ısrarla dile getirdiklerini söyledi.
Ancak bunun uzun vadeli bir çalışma ile elde edilebileceğini, Malatya kayısısıyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de desteğiyle bir eylem planını yakın bir süre sonra başlatacaklarını ifade etti.
Vali Kaban,1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren kayısının sağlıklı bir şekilde tüketiciye ve alıcılara ulaşması noktasında alınan kararlar doğrultusunda bazı önlemler alınacağını söyledi. Şire pazarında oluşabilecek bazı tehditlerin ortadan kalkması için Emniyet Müdürlüğünün gerekli tedbirleri alacağını, kırsal kesim mahallelerde kayısının alımı-satımı sırasında tartılardaki hileliği ortadan kaldırmak için de jandarma merkezli çalışma yürütüleceğini belirtti. Şire Pazarında ve diğer alım satım noktalarında halk sağlığı ile ilgili problemleri incelemek üzere de önceden oluşturulan sistemin aynen devam ettirileceğini ifade etti.
Vali Kaban, son olarak: “Özellikle çiftçimizin elindeki ürünün değerinin farkına varması lazım, fiyatın artık belli bir noktanın altında oluşmaması lazım. Rekoltede başlangıçta açıklanan rakamlar pratiğe yansıdığında 4 numara dediğimiz ihracata tabi olan kayısı çeşidinin ciddi kaybı anlamına geliyor. Bu da fiyatların bundan sonra yükseleceğini gösteriyor. Çiftçilerimiz, bu seneki mevsim şartlarından dolayı üründe ciddi manada kalite düşüşü yaşandığını da bilerek ona göre pazara ürünlerini getirip ona göre bir fiyat talep etmelidir” dedi.