Ziyarette konuşan Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergün Koşar, kendilerini ağırladıkları için cemiyet Başkanı Vahap Güner ve cemiyet yönetimine teşekkür etti. Koşar; “Milletimizi haberdar eden basın mensuplarımızın bu dönemde önemleri bir kat daha arttı. Bizim mesleğimize gelince, bizim mesleğimizde Covid hastalığıyla birlikte veteriner hekimlerin önemi daha da artmıştır. Dünyadaki sağlık konsepti tek sağlık sistemi üzerine kurulmuştur. Onun için salgın hastalıklarda özellikle hayvanlarda veteriner hekimlikte koruyucu hekimlik insanların sağlığı için büyük bir önem taşır. Nedeni ise koruyucu hekimlik tedaviden daha ucuza mal olduğu için. Bunun yanında hayvanlardan insanlara geçen 200’e yakın hastalık var. Bunların önlenmesi açısından veteriner hekimlik büyük bir önem taşımaktadır. Hayvanlarda en belirgin hastalıklar kuduz, burusella, kuş gribi, Örneğin kuş gribinde endişe şuydu, insana geçtikten sonra insana bulaşmamasıydı. Aslında covid -19’unda kökeni hayvanlardan geçmesi. Burada görülen Sars hastalığı da hayvanlardan geçen hastalıklar. ” dedi.
“KESİM” İDDİALARINI SORDU
Ziyaret için teşekkürlerini sunan MGC başkanı Vahap Güner ‘de artan yem maliyetlerinden kaynaklı yetiştiricilerin dişi hayvanları kesime yollandığı iddialarını sordu. Güner; “Veteriner hekimleri odasının cemiyetimizi ziyaret etmesinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Özelliklede hayvancılık konusunda da, salgınları önleme noktasında önemleri büyük. Başkanımıza şunu sormak istiyoruz, Ciddi anlamda özellikle kasaplardan gelip bize söylenen, besi hayvanlarının beslenme maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kesime gittiği ifade ediliyor. Bununla ilgili kendilerinin bir bilgi varsa öğrenebilirsek memnun oluruz” diye konuştu.
“KAÇAK KESİM OLABİLİR”
Besi hayvanlarının özellikle kış mevsimlerinde kesim yapılmasının Tarım Bakanlığınca yasaklandığını kaydeden Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Koşar; “Bakanlığımızın dişi hayvanların kesilmemesi ile ilgili bir talimatları var. Özellikle kış mevsiminde dişi hayvanların kesilmemesi gerekiyor. O yönetmelik doğrultusunda tedavi edilecekse tedavi, tedavi edilmeyecekse dişi hayvanlarda veteriner hekimlerinin raporları doğrultusunda kesilebilir. Onun dışında, ‘Ben bunu besleyemiyorum’ bahaneleriyle kesildiğini zannetmiyorum. Ancak kaçak kesimlerle ilgili bir durum söz konusu. Kaçak olarak kesim yapılıyor olabilir. Bununda yakalanması halinde idari para cezası ver yargı cezası var” diye konuştu.
“PANDEMİDE VATANDAŞ EV HAYVANLARINA YÖNELDİ”
Malatya’da veteriner sayısına da yanıt veren Koşar; “Malatya’da resmi dairelerde çalışanlarla beraber 153 tane veteriner hekim olarak görev yapmakta. Bunlardan 82 tanesi serbest olarak görev yapmaktadır. Burada serbest çalışanlar büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarıyla besi hayvanlarıyla uğraşanlar var, kedi, köpek gibi hayvanlarla uğraşanlar var. Pandemi öneminde kapalı kalınan dönemlerde özellikle ev hayvanlarına yönelik ilgi bayağı arttı.” İfadelerini kullandı.