reklam
  • Malatya’nın Geleceğine 43 Yeni Spor Ve Gençlik Yatırımı
    Malatya’nın Geleceğine 43 Yeni Spor Ve Gençlik Yatırımı
  • Haltercilerden Çifte Başarı
    Haltercilerden Çifte Başarı
  • Sporun Zirvesi Malatya’da Gerçekleştirilecek
    Sporun Zirvesi Malatya’da Gerçekleştirilecek
  • Battalgazi’de 3 Ayda Yaklaşık 5 Bin Kişiye Yüzme Eğitimi
    Battalgazi’de 3 Ayda Yaklaşık 5 Bin Kişiye Yüzme Eğitimi
  • Yeşilyurt Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzunda Yüzme Kursları Başlıyor
    Yeşilyurt Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzunda Yüzme Kursları Başlıyor
  • Yeşilyurtspor Kırıkkale’yi 3 Golle Geçti
    Yeşilyurtspor Kırıkkale’yi 3 Golle Geçti
  • Beylikdüzü’nün Genç Voleybolcuları Zafer Kupası’nda Ter Döktü
    Beylikdüzü’nün Genç Voleybolcuları Zafer Kupası’nda Ter Döktü
  • Battalgazi’de Yaz Spor Okulları Kapanış Töreni Düzenlendi
    Battalgazi’de Yaz Spor Okulları Kapanış Töreni Düzenlendi
  • Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Ödül Töreniyle Sona Erdi
    Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Ödül Töreniyle Sona Erdi
  • Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Devam Ediyor
    Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Devam Ediyor
Malatya Haber,Malatya Güncel Haberleri
Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Adıyaman’ın ‘Kırmızı Altın’ Mesaisi Başladı
Adıyaman’ın ‘Kırmızı Altın’ Mesaisi Başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bereketli topraklarına...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

KORKU
Selçuk ŞİMŞEK Selçuk ŞİMŞEK [email protected]

İnsanız…

Korkarız…

Korkular üzerine kurgulanmış bir hayat yaşarız. Yeni bir şey denemek, yenilmek, kaybetmek, başarısız olmak korkutur bizi. Bazen korkularımız öyle derinleşir ki kendi kendimize yarattığımız korkularımızdan da korkarız.

Ve sessiz kalırız.

Korkularımız bir salgın hastalık misali toplumu hale hale sarıp sarmalamaya başladığında, derinleşen toplumsal bir paranoyaya dönüşür.

Korku nedir?

Korku, iç veya dış dünyadan kaynaklanan bir tehlike olasılığı ya da birey tarafından tehlike olarak algılanıp yorumlanan herhangi bir durum karşısında yaşanan evrensel bir duygudur.

Korku, her şeyden önce sağlıklı ve insanın hayatta kalabilmesine yardımcı olan bir duygu halidir. İnsanda korku, stresli bir uyaran ile başlar.

Stresli uyaranın etkisi ile vücudumuz bedensel tepkiler verir. Sesimiz titrer, yüzümüz kızarır, kalp atışımız hızlanır, nefes almakta zorlanırız, bayılacak gibi oluruz.

Bu duyguları yaşadığımız an kişi olarak kendimizi en güçsüz ve çaresiz hissettiğimiz andır. Derin bir korku yaşıyoruzdur.

Bu süreçte beyinde salgılanan kimyasallar insana kaç ya da savaş der. Korku nihayetinde de kaç ya da kalıp savaş tepkisinin ortaya çıkmasına neden olan kimyasalların salınımıyla beyinde gerçekleşen bir zincirleme reaksiyondur.

Uzmanların araştırmalarına göre korkuların bir kısmı genetik yolu ile insana geçer. Yaşadığımız aile ve sosyal çevrede de korkularımızın büyük bir kısmını sonradan öğrenilir.

Sağlıklı bir insan korktuğu anda yaşadığı aşırı heyecan duygusu sonucu kalp krizi geçirip, hayatını da kaybedebilir.

Horatius “Korku içinde yaşayan adam asla hür değildir.” der.

Çoğu insanın anlatmaya korktuğu, çekindiği veya utanıp, sakladığı fobileri vardır. Aslında fobi de bir çeşit korkudur.

Normal şartlarda korkulmayacak belli durum ve nesnelere karşı ortaya çıkan korkuya fobi diyoruz. Korkumuzun olay ya da nesneyle orantılı olmadığını biliriz fakat bu gerçeği kabullenmekte zorlanırız.

“Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin.” der Friedrich Nietzsche

Aşırı stres ve kaygı sonucu yaşadığımız rahatsızlıklardan bir tanesi de panik ataktır. Panik atak geçiren kişiler genelde öleceğini hissettiklerini söylerler.

Bu düşünce kişide endişe, tedirginlik, gerginlik, sinirlilik ve çaresizlik gibi duyguların yaşanmasına neden olur.

Ancak panik atak kişiyi öldürmez!

Nihayetinde, ölüm korkusu her canlının hayatta kalma şansını artırmak için var olan doğal bir savunma mekanizmasıdır.

Korktuğumuzda vücudumuz sadece adrenalin salgılamaz, aynı zamanda serotonin gibi diğer kimyasallar da salınır. Bu kimyasallar beynimizin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Bu yüzden korku aslında enerjidir.

Hatta bir motivasyon kaynağıdır.

“Korku işe yarayabilir ama korkaklık hiç bir işe yaramaz.” Mahatma Gandi

 


Selçuk ŞİMŞEK » Yazarın Diğer Yazıları

YORUM YAPMAYA NE DERSİNİZ


Yukarı Geri Ana Sayfa