reklam
  • Yeşilyurtspor Kırıkkale’yi 3 Golle Geçti
    Yeşilyurtspor Kırıkkale’yi 3 Golle Geçti
  • Beylikdüzü’nün Genç Voleybolcuları Zafer Kupası’nda Ter Döktü
    Beylikdüzü’nün Genç Voleybolcuları Zafer Kupası’nda Ter Döktü
  • Battalgazi’de Yaz Spor Okulları Kapanış Töreni Düzenlendi
    Battalgazi’de Yaz Spor Okulları Kapanış Töreni Düzenlendi
  • Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Ödül Töreniyle Sona Erdi
    Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Ödül Töreniyle Sona Erdi
  • Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Devam Ediyor
    Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası Devam Ediyor
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzurumspor Heyetini Kabul Etti
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzurumspor Heyetini Kabul Etti
  • Türk Telekom Teknolojisi Türk Futbolunun Destekçisi
    Türk Telekom Teknolojisi Türk Futbolunun Destekçisi
  • Battalgazi’de Ayak Tenisi Turnuvası
    Battalgazi’de Ayak Tenisi Turnuvası
  • Uluslararası Beydağı Dağ Bisikleti Yarışı Ödül Töreni İle Son Buldu
    Uluslararası Beydağı Dağ Bisikleti Yarışı Ödül Töreni İle Son Buldu
  • Uluslararası Beydağı Dağ Bisikleti Yarışı Malatya’da Başlıyor
    Uluslararası Beydağı Dağ Bisikleti Yarışı Malatya’da Başlıyor
Sadıkoğlu’ndan Yeni Pazarlar İçin Sektör Fuarları Projesi
Sadıkoğlu’ndan Yeni Pazarlar İçin Sektör Fuarları Projesi

Sadıkoğlu, bu fuarlar sayesinde MTSO...

Yeşilyurtspor Kırıkkale’yi 3 Golle Geçti
Yeşilyurtspor Kırıkkale’yi 3 Golle Geçti

Nesine 3. Lig 3. Grup’ta...

Basına ve Kamuoyuna
Basına ve Kamuoyuna

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında...

Tiroit Kanseri Sinsice İlerleyebiliyor!
Tiroit Kanseri Sinsice İlerleyebiliyor!

Tiroit bezi hücrelerinin kontrolsüz şekilde...

Belediye Benzinliği ve Kafeterya Projesi’nin Temeli Atıldı…
Belediye Benzinliği ve Kafeterya Projesi’nin Temeli Atıldı…

Sivas Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak...

Malatya’da Okullara 75 Laptop Bağışlandı
Malatya’da Okullara 75 Laptop Bağışlandı

Malatya'da öğrencilerin dijital eğitim imkânlarını...

Battalgazi’de Yasa Dışı Kumara Ağır Darbe: 12 Gözaltı!
Battalgazi’de Yasa Dışı Kumara Ağır Darbe: 12 Gözaltı!

Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş...

Havalanı Yolu Genişletiliyor
Havalanı Yolu Genişletiliyor

Havaalanı-Kağıt Fabrikası arasındaki 16 km’lik...

Adıyaman’ın ‘Kırmızı Altın’ Mesaisi Başladı
Adıyaman’ın ‘Kırmızı Altın’ Mesaisi Başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bereketli topraklarına...

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği
Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik İftar Yemeği

Reşat Erdoğan’dan 5 Bin Kişilik...

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler
Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O Kareler

Siyasette Unutulmayacak Olan İşte O...

Kim Yapıyor Bu Binaları
Kim Yapıyor Bu Binaları

Kim Yapıyor Bu...

Hipnotize Edici Yansımalar
Hipnotize Edici Yansımalar

Hipnotize Edici...

Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor
Bu Evi Görenler Gözlerine İnanamıyor

Bu Evi Görenler Gözlerine...

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı
El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların Sergisi Açıldı

El Emeği, Göz Nuru Çalışmaların...

Facebook Like Box Kodunu Giriniz
Keskin’den Ahilik Haftası Mesajı: “Ahilik, Geçmişin Hatırası Değil, Yarının Reçetesidir”
Keskin’den Ahilik Haftası Mesajı: “Ahilik, Geçmişin Hatırası Değil, Yarının Reçetesidir”
Keskin’den Ahilik Haftası Mesajı: "Gençliğin ve Ekonomik Sıkıntıların Yegâne Reçetesi Ahiliktir"...
13 Eylül 2026 12:52
Font1 Font2 Font3 Font4

“Ahilik, geçmişin hatırası değil, yarının reçetesidir”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Ahilik Haftası dolayısıyla kapsamlı ve dikkat çekici bir mesaj yayımladı. 6 Şubat depremlerinin Malatya esnafı üzerindeki ağır tahribatına dikkat çeken Keskin, çarşı tamamen faaliyete geçene kadar gösterişli kutlamalardan uzak duracaklarını açıkladı. Keskin ayrıca, günümüzün ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünde Ahilik felsefesinin en güçlü reçete olduğunu vurguladı.

Başkan Keskin’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Türk-İslam Medeniyetinin Ruhu, Anadolu’nun Mayasıdır”

Ahiliğin tarihsel ve kültürel misyonuna değinen MESOB Başkanı Şevket Keskin, bu kadim yapının toplumsal birlik ve beraberlikteki rolünü şu sözlerle ifade etti: “Ahilik, salt bir meslek örgütlenmesi veya iktisadi bir yapı değil; Türk-İslam medeniyetinin ruhu, Anadolu’nun sarsılmaz mayasıdır. Ahilik; Türk-İslam medeniyetinin ahlakı ticaretle, emeği ibadet şuuruyla, kazancı helalle, mesleği insan yetiştirmekle buluşturan büyük medeniyet okuludur.  Kardeşlik, doğruluk ve dürüstlüğün ete kemiğe büründüğü bu ulu çınar, asırlar boyunca vatan toprağında birlik ve beraberliğimizin, toplumsal barışımızın en büyük teminatı olmuştur. Bir esnaf ve sanatkarın ahilik hırkasını giymesi, sadece dükkanının kepengini açması demek değildir. Esnafımız; ‘Müşteri velinimetimizdir’ düsturuyla hareket etmeli, terazide hile yapmamalı, komşusu siftah etmeden ikinci müşteriyi ona yönlendiren o yüce ruhu yaşatmalıdır. Ahilik kuralları gereği bir esnaf, hayatı boyunca eline, beline, diline sahip çıkmalı; aşına, işine, eşine sadakat göstermelidir. Unutulmamalıdır ki, helal lokma ve kanaat, ahinin en büyük sermayesidir. Ahilik, geçmişin hatırası değil, yarının reçetesidir”

“Gençliğin ve Ekonomik Sıkıntıların Yegâne Reçetesi Ahiliktir”

Eğitim sistemindeki eksikliklere ve piyasalardaki yozlaşmaya dikkat çeken Keskin, çıkış yolunun Ahilik nizamında yattığını belirterek şunları kaydetti: “Günümüzde eğitimde, gençlikte ve toplumsal yapımızda yaşadığımız ahlaki erozyonun tek bir reçetesi vardır: Ahilik felsefesini yeniden kuşanmak. Ahiliğin usta-çırak ilişkisi, sadece bir meslek öğretisi değil, bir karakter inşasıdır. Gençlerimize sadece diploma değil; ‘edep, ahlak ve ahde vefa’ aşılayan Ahilik mektebini eğitim sistemimizin temeline yerleştirmek, geleceğimizi kurtarmanın yegâne yoludur. İyi meslek sahibi yetiştirirken iyi insan yetiştiremiyorsak eğitimimiz eksik kalır. Aynı şekilde, içinden geçtiğimiz ağır ekonomik sıkıntıların ve piyasalardaki yozlaşmanın aşılması da ancak Ahilik nizamıyla mümkündür. Üretimde kaliteyi, tüketimde israfı önlemeyi, ticarette dayanışmayı emreden ve haksız kazancı, fırsatçılığı reddeden bu kadim sistem; günümüz krizlerine karşı elimizdeki en güçlü yerli ve milli reçetedir. Fırsatçılığın değil, dayanışmanın ve alın terinin kazandırdığı bir düzene dönmek zorundayız. Ahilik bize, ‘Ben kazanayım’ anlayışının yerine ‘Biz birlikte kazanalım, birlikte büyüyelim’ ahlakını bırakmıştır.”

“Esnafın Yüreği Burukken Görkemli Tören Yapılamaz”

6 Şubat depremleri sonrasında Malatya çarşısının durumuna değinen Keskin, bu yılki kutlamaların neden sade geçeceğini şu ifadelerle dile getirdi: “6 Şubat depremleri, canlarımızla birlikte Malatya’mızın kalbi olan, tarihin nabzının attığı çarşımızı da yerle yeksan etmiştir. Bugün esnafımız konteynerlerde ekmek mücadelesi verirken, o görkemli çarşımız henüz tam manasıyla ayağa kalkmamışken; geçmiş yıllardaki gibi görkemli Ahilik Haftası kutlamaları düzenlemeyi vicdani bulmuyoruz. Esnafımızın yüreği buruk, dükkanı yıkık, acısı tazeyken gösterişli törenler yapılamaz. Bu sebeple Ahilik Haftası’nı bu yıl, felsefesine en uygun şekilde, sade ve mütevazı bir törenle idrak edeceğiz.”

“En Görkemli Kutlamalar Yine Malatya’da Olacak”

Şehrin yeniden ayağa kalkacağına olan inancını vurgulayan ve mesajını dualarla sonlandıran Keskin, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Hiç kimsenin şüphesi olmasın; devletimiz ve milletimiz el ele vererek Malatya çarşısını eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırdığında, Türkiye’nin en görkemli, en coşkulu Ahilik Haftası kutlamalarına geçmişte olduğu gibi yine Malatya ev sahipliği yapacaktır. Malatya esnafı, Ahilik ruhuyla küllerinden yeniden doğacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere, bu eşsiz kurumu kuran ve günümüze kadar yaşatılmasında emeği geçen tüm ahilerimizi, vatanımız, bayrağımız ve mukaddesatımız uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bu ülkeye emeği, alın teri, ilmi, sanatı ve hizmetiyle katkı sunmuş bütün büyüklerimizi minnetle yâd ediyorum. Ahilik Haftamız kutlu olsun. Rabbim siftahımızı helal, kazancımızı bereketli, birliğimizi daim eylesin”


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa